Sous vide losos by Antonio Brajković
Ovaj recept mladog chefa Antonija Brajkovića pružati će vam osjećaj pravog profesionalca, a čak će te se i zabaviti! Priprema ovog recepta dati će vam vrhunski osjećaj, a idealno ga je pripremiti za obitelj i prijatelje s obzirom na to da servis ovog jela izgleda fenomenalno!
Sous vide kuhanje
Ovim se načinom pripreme hrana sprema u plastične vakuum vrećice, a zatim se stavlja u vodene kupke. Čitava tajna krije se u dobro kontroliranoj temperaturi koja će na stol donijeti sočna i okusom bogata jela. Sous vide je poput nečeg što do sada niste iskusili. Namirnice pripremljene na takav način u potpunosti zadržavaju svoje okuse i daju još raskošnija jela.
Receptura
1. Priprema ribe
- losos začinite sa soli, maslinovim uljem, svježim mažuranom i vakumirajte
- stavite losos u lonac sa sous vide kuhalom 65c na 8 min.
- kelj operete, narežete i sotirate na tavi 5 minuta da omekša
- peršin blanširate i izmiksajte sa suncokretovim i maslinovim uljem,a potom procijedite
2. Priprema umaka 'beurre blanc'
- 250ml bijelog vina
- 80g ljutike
- 100ml vrhnja
- 80g maslaca
Ljutiku narežete i stavite bijelo vino da se reducira (možete staviti i neko aromatično bilje) kad se reducira do kraja, maknete luk. Nakon što ste procijedili luk, vračate vino u lonac, a zatim dodajete vrhnje i reducirate ponovo za 40%. Na kraju postepeno dodajete maslac i posolite.