Marokanski vegan tagin/tajine by David Skoko
Tagin ili tajine naziv je za tradicionalno marokansko jelo koje je posebno po pripremi u zemljanom loncu specifičnog oblika koji nosi isto ime. U ovom videu pogledajte vegansku verziju jela koju je pripremio David Skoko u Emile Henry keramičkom tagine-u.Receptura
Priprema oko 55 minuta.
Sastojci za 4 osobe:
Tajine (tagine)
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- 2 žute kapule (luk)
- 5-6 režnjeva češnjaka
- 2 velike mrkve
- 2 krumpira
- 1 batat
- sol
- 1 žlica harissa mješavine začina
- 1 žličica mljevenog korijandera
- 1 žličica mljevenog turmerica (kurkuma)
- 2 šalice sjeckane rajčice (pelati)
- sok ½ limuna
- ½ šalice sjeckanih suhih marelica
- povrtni temeljac
- 2 šalice kuhanog slanutka
- šaka nasjeckanog peršinovog lista (svježi)
Couscous
Cca. 145g po osobi, tj. jednak omjer temeljca i couscusa:
- 2 šalice couscusa
- 2 šalice temeljca povrtnog
- maslinovo ulje
- ½ žličice soli
- 2 žlice nasjeckanog peršina
- 1 šalica tostiranih pinjola
- ½ šalice (zlatnih) grožđica
U tajinu zagrijemo malo maslinovog ulja na srednjoj vatri. Dodamo nasjeckani luk. Dinstamo nekih 5 minuta dok luk ne požuti. Dodamo nasjeckani češnjak i svo nasjeckano povrće. Začinimo solju i suhim začinima. Promiješamo. Kuhamo 5-7 minuta na srednjoj vatri miješajući. Dodamo rajčice, marelice i temeljac. Kuhamo 10 minuta na srednjoj vatri. Smanjimo vatru, poklopimo i kuhamo još 20tak minuta dok povrće ne omekša. Umiješamo kuhani slanutak i kuhamo još par minuta na slaboj vatri. Skinemo s vatre i dodamo limunov sok i svježi peršin. Kušamo i po potrebi dočinimo. Pokapamo maslinovim uljem.
Couscus kratko tostiramo na suhoj tavi. Posolimo blago. Zalijemo ga temeljcem u omjeru 1:1 i prekrijemo tanjurom ili folijom. Dodamo tostirane pinjole, grožđice i nasjeckani peršin te pokapamo maslinovim uljem.