1. Početna
  2. Recepti
  3. Marokanski vegan tagin/tajine by David Skoko

Marokanski vegan tagin/tajine by David Skoko

Tagin ili tajine naziv je za tradicionalno marokansko jelo koje je posebno po pripremi u zemljanom loncu specifičnog oblika koji nosi isto ime. U ovom videu pogledajte vegansku verziju jela koju je pripremio David Skoko u Emile Henry keramičkom tagine-u.


 

Receptura


Priprema oko 55 minuta.
Sastojci za 4 osobe:
 
Tajine (tagine)
  • 1/4 šalice maslinovog ulja
  • 2 žute kapule (luk)
  • 5-6 režnjeva češnjaka
  • 2 velike mrkve
  • 2 krumpira
  • 1 batat
  • sol
  • 1 žlica harissa mješavine začina
  • 1 žličica mljevenog korijandera
  • 1 žličica mljevenog turmerica (kurkuma)
  • 2 šalice sjeckane rajčice (pelati)
  • sok ½ limuna
  • ½ šalice sjeckanih suhih marelica
  • povrtni temeljac
  • 2 šalice kuhanog slanutka
  • šaka nasjeckanog peršinovog lista (svježi)

Couscous

Cca. 145g po osobi, tj. jednak omjer temeljca i couscusa:
  • 2 šalice couscusa
  • 2 šalice temeljca povrtnog
  • maslinovo ulje
  • ½ žličice soli
  • 2 žlice nasjeckanog peršina
  • 1 šalica tostiranih pinjola
  • ½ šalice (zlatnih) grožđica

U tajinu zagrijemo malo maslinovog ulja na srednjoj vatri. Dodamo nasjeckani luk. Dinstamo nekih 5 minuta dok luk ne požuti. Dodamo nasjeckani češnjak i svo nasjeckano povrće. Začinimo solju i suhim začinima. Promiješamo. Kuhamo 5-7 minuta na srednjoj vatri miješajući. Dodamo rajčice, marelice i temeljac. Kuhamo 10 minuta na srednjoj vatri. Smanjimo vatru, poklopimo i kuhamo još 20tak minuta dok povrće ne omekša. Umiješamo kuhani slanutak i kuhamo još par minuta na slaboj vatri. Skinemo s vatre i dodamo limunov sok i svježi peršin. Kušamo i po potrebi dočinimo. Pokapamo maslinovim uljem.

Couscus kratko tostiramo na suhoj tavi. Posolimo blago. Zalijemo ga temeljcem u omjeru 1:1 i prekrijemo tanjurom ili folijom. Dodamo tostirane pinjole, grožđice i nasjeckani peršin te pokapamo maslinovim uljem.