1. Početna
  2. Blog
  3. KULT PLAVE KAMENICE Svaka tava ima svoj talent

KULT PLAVE KAMENICE Svaka tava ima svoj talent

Evo kako u akciji Mjesec tava u Lonci&Poklopci by Bajde odabrati tavu koju ćete najviše koristiti. Ovaj kratki vodič mogao bi vam pomoći da u ovom golemom izboru pronađete tavu koju nećete ispuštati iz ruke.


Kuhinju čine dva komada: dobar lonac i dobra tava


S dobrom tavom i dobrim loncem možete dobro skuhati većinu jela koja vam mogu pasti napamet. Tave su vjerojatno najversatilniji komad posuđa za kuhanje. Svaka tava ima svoj talent. Odaberete li pravu tavu za ono što ćete najčešće kuhati, riješili ste jedno od strateških pitanja u kuhinji. Izbor je, srećom, velik a tave puno raznolikije nego što bismo mislili: od grill tava od ugljičnog čelika do trava s trajnim premazom od maslinova ulja, duplih preklopnih tava i onih s odvojivim dršakama.


 

Kako odabrati pravu tavu


Potražite materijale veće debljine. Tanji materijali neravnomjerno šire i zadržavaju toplinu, što znači da hrana može zagorjeti. Masa drži toplinu, a toplina je vibrirajuća masa, pa što više mase ima za vibrirati, to će biti više topline.

Apsolutno ravna dna su važna ako imate električni štednjak ili indukciju. Kako biste vidjeli je li tava dovoljno debela, podignite je, pogledajte debljinu stijenki i dna i kucnite po njoj. Čujete li prigušeni ili tupi zvuk, tava je dobra. 

Tave su dobre kad dobro upravljaju toplinom, što je ključna osobina kvalitetnog posuđa. Dobri vodiči topline napravit će sve što im naredi izvor topline, zagrijati se ili ohladiti, gotovo trenutno. Brz protok topline osigurava brzo izjednačavanje temperature na površini za kuhanje. Dok toplina teče prema površini za kuhanje, ravnomjerno se raspoređuje jer se toplina širi dok struji. Što više topline tava može konstantno zadržati, hrana će se bolje pržiti a tekućine brže reducirati.

Ručke i poklopac moraju biti čvrsti, otporni na toplinu i sigurni. Mnoge tave imaju metalne ručke koje ostaju relativno hladne kad je tava na štednjaku, jer je ručka izrađena od metala koji lošije provode toplinu, poput nehrđajućeg čelika. Plastične i drvene ručke također ostaju hladne, ali nisu otporne na pećnicu. Želite li jela započeti na štednjaku a dovršavati u pećnici, trebate tave s integriranim ručkama ili ručkama otpornima na toplinu. Odlično su rješenje tave s odvojivim ručkama.

Tava bi trebala dobro ležati u ruci. U trgovini uzmite tavu u ruku i zamislite kako ćete raditi s njom, kakvi su vaši pokreti u kuhinji, s kolikim ćete količinama hrane raditi, na kojoj visini je vatra, koliko imate prostora u ormarima i ladicama za čuvanje tava.


 

Pirjanje i kuhanje


Ove tehnike zahtijevaju brze promjene temperature, pa bi tava trebala biti osjetljiva. To znači da će u sekundi napraviti ono što joj kaže izvor topline. Na primjer, ako pržite luk samo dok ne zamiriše a zatim smanjite vatru, posuda bi se trebala brzo ohladiti da luk ne zagori. Za pirjanje i pečenje u pećnici važno je da se tava ravnomjerno zagrijava uz rubove. Kad imate tavu punu komada piletine koji su se ugnijezdili uz stijenke tave a želite da se svi ispeku brzo i ravnomjerno, toplina koja dolazi sa stijenki postaje ključna. Dobar primjer je Korkmaz Pro-Chef Volkanit tava.
 

Za umake 


Kod tava za umake treba uzeti u obzir reaktivnost. Za kuhanje kisele hrane kakva su umaci od rajčice, umaci s vinom ili voćni umaci, površina tave ne smije biti reaktivna. Nereaktivna površina znači da materijal neće reagirati s kiselijim komponentama i neće mijenjati boju umaka niti stvarati metalni okus kiselijoj hrani poput rajčica, sumpornoj hrani poput kelja i kupusa ili alkalnoj hrani. Druga važna stvar u tavama za umake je boja. Odaberite svjetlije površine kako biste mogli vidjeti svaku promjenu boje tijekom kuhanja i što se događa na dnu posude dok kuhate umak. Pobakrene Korkmaz Divani tave su izvrsna opcija, a de Buyer Prima Matera i Inocuivre tave dignut će vam cijelu kuhinju na novu razinu.
 

Za sotiranje i mesna jela


Je li vjerojatnije da ćete pripremati supstancijalnija, mesna jela nego delikatnu hranu poput omleta i palačinki? Trebate tavu za pečenje s povišenim stranicama, debljim dnom i po mogućnosti poklopcem. Pogledajte de Buyer Choc Extreme duboke tave s integriranim ručkama.
 

Za rižoto


Visoke stijenke, neprijanjajuća površina i debelo dno. Ne treba vam teška tava, samo tava prikladne veličine i odgovarajućeg materijala. Korkmaz Alfa i Proline tave od vrhunskog inoksa jedan su od najboljih izbora u ovoj akciji.


 

Ako često kuhate tjesteninu


Kuhate li tjesteninu nekoliko puta tjedno? Treba vam tava s neprijanjajućim premazom i povišenim stijenkama u kojoj ćete dovršavati tjesteninu u umaku. Posebne legure aluminija mogu biti izvrsne, ali totalni hit su ekološke, efektne dvobojne Olivilla tave s premazom od maslinova ulja.
 

Steakovi 


Jake tave od ugljičnog čelika postižu vrlo visoke, postojane temperature kao gus, a imaju glatku površinu koja se manje lijepi i lakše održava. I lakše su od gusa. Ove tave omogućit će vam optimalnu Maillardovu reakciju, s njih ćete lako sastrugati zapečene komadiće ili deglazirati. de Buyer tave od ugljičnog čelika su fenomenalna vrijednost za novac.
 

Palačinke


Dobru plitku tavu s izrazito neprijanjajućom površinom i dnom koje ravnomjerno raspoređuje toplinu koristit ćete non stop. Ako volite deblje, male američke palačinke i često ih pripremate za doručak, vjerojatno ćete htjeti imati Korkmaz Mia Granita neprijanjajuću tavu s granitnim slojem i udubinama za sedam palačinki. de Buyerove tave su bez premca, a ako želite nešto lakše i posebno dizajnirano, talijanske Illa Bio Cook tave mogle biti vaš izbor. 


 

Riba


Dobra grill tava ili ravna tava od ugljičnog čelika, dublje Ibili Red Rock tave s hrapavom površinom ili neka od specijalnih tava poput Korkmaz kombinirane Granita, pokrit će vam većinu potreba kad je riba u pitanju, od friganja srdela do pečenja velikih orada i brancina. 
 

Grilanje


Grill tave su kategorija za sebe, one najbolje omogućit će vam da na štednjaku dobijete efekt roštilja i izvučete intenzivne okuse s minimalno masnoće. Lava grill tava od gusa jedan je od najpraktičnijih komada na ovoj akciji, a ako želite manju i okruglu tavu Korkmaz Casta bit će idealna.
 

Wok


Wok nije samo tava za specifična, azijska jela, nego forma i materijal koji omogućava specifičan efekt brzog ravnomjernog prženja čuvajući teksturu, površinu i okuse hrane. Dobro sezonirani Ken Hom wokovi su izvrsna, robustna radna varijanta, a ako želite nešto luksuznije, akcija je prilika da si priuštite de Buyer Mineral B ili Korkmaz Proline wok.
 

Specijalke


Specijalne tave namijenjene su pojedinim specifičnim jelima, poput tava s rupicama za pečenje kestena, malih dubokih tava za omlete, preklopnih duplih tava ili profesionalnih linija tava za ribu poput De Buyer Resto indukcijskih tava sa staklenim poklopcem. Ima ih smisla kupiti za jela koja su vam posebno važna ili ih često pripremate. Pažnju su nam privukla Korkmaz Granita kombinirana, dupla tava koja se preklapa pogodna za ribu, Korkmaz Galaxy Omelette tava za omlete, de Buyer Outdoor tava za pečenje kestena na otvorenoj vatri i ravna, duguljasta de Buyer Mineral B grill tava iz koje izravno možete poslužiti meso i ribu.