VODIČ! Kako ispeći filet ribe na roštilju
Nježnu teksturu fileta ribe mnogi se boje staviti na roštilj, razlog je razumljiv, ali nema mjesta brizi ukoliko tome pristupite s decentnom pažnjom. Nije osobito zahtjevno i ne trebate se bojati, samo slijedite upute. Ključ uspjeha je u pripremi roštilja prije nego što stavite filete na žar.

Bijelu ribu kuhajte na 140 stupnjeva i do 2 minute duže po strani.

Zapamtite, ključno je dobro premazati rešetke uljem, zatim lagano nauljiti obje strane ribe, začiniti i kuhati ribu na umjerenoj temperaturi. Rezultat će biti izvrstan, onakav kakav samo roštilj može pružiti.

Osam koraka za pravilnu pripremu fileta ribe na roštilju
- Zagrijte rešetke roštilja.
- Premažite obje strane ribe tankim slojem biljnog ulja.
- Začinite solju i paprom.
- Riblju kožu postavite prema dolje i dijagonalno.
- Smanjite vatru na srednje, pokrijte roštilj i kuhajte bez pomicanja ribe dok strana kože ne postane smeđa i blago zapečena na mjestima rešetke, 2 do 4 minute.
- Filet (ali i cijelu ribu) nježno podignite lopaticom nakon 2 minute; ako se ne podigne s roštilja, nastavite kuhati, provjeravajući u intervalima od 30 sekundi, dok se ne pusti.
- Pomoću 2 lopatice preokrenite ribu na drugu stranu.
- Poklopite roštilj i kuhajte dok središta fileta ne postanu neprozirna i držite temperaturu na oko 125 stupnjeva na termometru, 3 do 7 minuta.
Bijelu ribu kuhajte na 140 stupnjeva i do 2 minute duže po strani.

Zapamtite, ključno je dobro premazati rešetke uljem, zatim lagano nauljiti obje strane ribe, začiniti i kuhati ribu na umjerenoj temperaturi. Rezultat će biti izvrstan, onakav kakav samo roštilj može pružiti.