VODIČ! Kako ispeći filet ribe na roštilju

Nježnu teksturu fileta ribe mnogi se boje staviti na roštilj, razlog je razumljiv, ali nema mjesta brizi ukoliko tome pristupite s decentnom pažnjom. Nije osobito zahtjevno i ne trebate se bojati, samo slijedite upute. Ključ uspjeha je u pripremi roštilja prije nego što stavite filete na žar.


 

Osam koraka za pravilnu pripremu fileta ribe na roštilju

  • Zagrijte rešetke roštilja.
Lagano namočite papirnati ručnik u ulje; koristite hvataljke i premažite rešetke nauljenim papirom. Ponovite postupak barem 5 puta, svaki put iznova nauljite papir i premazujte dok rešetka ne postane sjajna. Zbog velike topline rešetke, ulje se polimerizira, stvarajući sloj koji sprječava da se bjelančevine u ribi lijepe za metal. Preporučujemo brisanje rešetke više puta tako da se stvori sloj koji jamči da se vaša riba neće lijepiti.
  • Premažite obje strane ribe tankim slojem biljnog ulja.
  • Začinite solju i paprom.
  • Riblju kožu postavite prema dolje i dijagonalno.
  • Smanjite vatru na srednje, pokrijte roštilj i kuhajte bez pomicanja ribe dok strana kože ne postane smeđa i blago zapečena na mjestima rešetke, 2 do 4 minute.
  • Filet (ali i cijelu ribu) nježno podignite lopaticom nakon 2 minute; ako se ne podigne s roštilja, nastavite kuhati, provjeravajući u intervalima od 30 sekundi, dok se ne pusti.
  • Pomoću 2 lopatice preokrenite ribu na drugu stranu.
  • Poklopite roštilj i kuhajte dok središta fileta ne postanu neprozirna i držite temperaturu na oko 125 stupnjeva na termometru, 3 do 7 minuta.
Ova tehnika najbolje djeluje s fileima lososa, ali može se koristiti i s bilo kojom bijelom ribom čvrstog mesa, uključujući škarpine, brancine i slično.
Bijelu ribu kuhajte na 140 stupnjeva i do 2 minute duže po strani. 



Zapamtite, ključno je dobro premazati rešetke uljem, zatim lagano nauljiti obje strane ribe, začiniti i kuhati ribu na umjerenoj temperaturi. Rezultat će biti izvrstan, onakav kakav samo roštilj može pružiti.
Konkurentnost i kohezija Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”.
Vrh