PREPORUKA! Zašto je keramički Dutch oven sjajna investicija

U hrvatskim se kuhinjama, osim posuđa od lijevanog željeza, željeza te nehrđajućeg čelika, sve više koristi keramičko posuđe. Obzirom na to da se radi o 100% prirodnoj keramici bez olova, kadmija i nikla, te da je keramičko posuđe sve kvalitetnije izrade i manje podložno pucanju ili lomu, mnogi kupci ga zbog zdravog načina kuhanja stavljaju na vrh prioriteta u nabavci posuđa.


Kuhanje u keramici stvara intenzivne okuse


Keramika je prirodni materijal, izrađen na bazi gline. Keramika je oduvijek bila dobar način očuvanja okusa, boje i nutritivnog sadržaja hrane te omogućavanja polaganog razvoja arome. Keramičko posuđe idealno je za kuhanje i pečenje na štednjaku ili u pećnici, pa čak i na vrtnom roštilju. Keramičko posuđe jamči nježno, ravnomjerno kuhanje, otkrivajući izuzetne okuse vaših jela.
 

Koje su prednosti keramičkog posuđa


Keramika je poznata po svojoj sposobnosti održavanja ravnomjernog kuhanja, čuvajući okus i mekoću hrane. Za razliku od metala, keramika kemijski ne reagira s hranom, što znači da okusi ostaju netaknuti. Keramičko je posuđe također idealno za osobe koje pate od alergija.

Keramika je upola lakša od lijevanog željeza, što čini keramičko posuđe lakšim za rukovanje, a ujedno dostiže vrlo visoke temperature za manje od minute. Također, keramičko posuđe nije potrebno „sezonirati“, tj. pripremati za uporabu. Naposljetku, keramika je cijenjena i zbog jednostavnosti održavanja, jer je prirodno neljepljiva i otporna na mrlje.


 

Kvalitetno, sigurno i svestrano keramičko posuđe


Nove tehnologije proizvodnje keramičkog posuđa, kakvima se koristi francuski proizvođač Emile Henry, stvaraju svestrano keramičko posuđe koje je bolje od drugih materijala. Mogli biste imati samo jednu keramičku posudu za pripremu svih obroka.

Keramičko posuđe osim što može podnijeti visoke temperature, odlično je i za nježno kuhanje na niskim temperaturama, tako da se primjerice šećeri u karamel umaku ili kremi nježno zagrijavaju bez izgaranja ili prekuhavanja.



Keramičko se posuđe može koristiti na izravnom plamenu, na plinskim, električnim te staklenim štednjacima, na ugljenim ili plinskim roštiljima, u pećnici, u mikrovalnoj pećnici, a neke serije keramičkog posuđa, poput Emile Henry Delight serije mogu se koristiti i na indukcijskim pločama. Također, vrhunsko keramičko posuđe kakvo je svo Emile Henry posuđe, može se prati u perilici posuđa. Na kraju, keramičko posuđe možete staviti u hladnjak, ali i u zamrzivač do -20°C.


 

Keramički Dutch oven


Keramički Dutch oven najsvsetraniji je komad posuđa, idealan za raznoliko kuhanje i kulinarske delicije. Ovo posuđe posebno je dizajnirano za kuhanje na niskoj temperaturi i savršeno je za kuhanje mesa, povrtnih variva, gulaša i začinjenih jela.

Keramički Dutch oven znatno je lakši od lijevanog željeza, napravljen je za svakodnevnu uporabu, a posebice je atraktivan za posluživanje za stolom, jer hrana dugo ostaje topla. Iznimno glatka satenska glazura keramičkom posuđu daje otpornost na ogrebotine te omogućuje jednostavno čišćenje.



Još jedna tajna Emile Henry keramičkog Dutch ovena je poklopac. S unutarnje strane poklopca nalaze se tkzv. šiljci koji akumuliraju paru koja potom polagano kaplje u jelo, savršeno zadržavajući aromu jela tijekom kuhanja, a hranu čini nježnom i sočnom.

Unutrašnjost Emile Henry keramičkih Dutch ovena krem je boje kako bi se poboljšava vidljivost kuhanja.
 

Patentirano Flame® keramičko posuđe


Kako bi svoju kuhinju opremili doista prirodnim posuđem te u njemu uživali u zdravom kuhanju, Emile Henry je razvio svestrano Flame® keramičko posuđe. Ovo se posuđe može koristiti na izravnoj toplini (plin i struja), ali se također može koristiti u pećnici ili mikrovalnoj pećnici.

Emile Henry keramičko posuđe može se koristiti na temperaturi od 500°C i vrlo je otporno na toplinske šokove, što znači da možete izvaditi svoje jelo iz zamrzivača (do -20°C) i staviti ga izravno u vruću pećnicu. Štoviše, sposobnost zadržavanja topline znači da hrana duže ostaje vruća na stolu.



Specijalizirana za kuhanje pirjanog mesa, ribe i povrća, Flame® keramika također ima svoju ulogu u pripremi slastica. Zahvaljujući ravnomjernoj difuziji topline, poznati ga kuhari preporučuju za brzu i jednostavnu pripremu karamele!
 

Što sve možete spremiti u keramičkom posuđu?


U nastavku donosimo nekoliko sjajnih receptura domaćih chefova i kuhara, spremljenih u Emile Henry keramičkom posuđu. Uživajte!


Ossobuco alla Milanese u Emile Henry keramičkom Dutch Ovenu by Almo Čatlak



 

Ljetna riža s cherry rajčicama, kozjim sirom i limunom u EMile Henry Dutch ovenu by Slavonka



 

Riža s povrćem u Emile Henry rice potu by Renata Sladović



Punjeno pile u Emile Henry keramičkom pekaču by David Skoko



 

Baguetti s maslinovim uljem u Emile Henry pekaču by Marija Herjavić Jerkić



Dizano sa sirom u Emile Henry pekaču by Marija Herjavić Jerkić



Cijelo pile s krumpirima u Emile Henry pekaču by Slavonka


Konkurentnost i kohezija Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”.
Vrh