Orada kuhana na pari, risotto sa šafranom i rajčicom i prženi poriluk by Mate Janković
U ovom ćete videu naučiti nekoliko tehnnika - kako se priprema risotto, pržit ćemo poriluk te kuhati file orade na pari. Iskoristit ćemo potencijal koji nam nude Korkmaz lonci te objediniti sve u jednom brzom i lakom obroku.
Risotto
- 120 g Carnaroli riže
- 50 g luka
- 2 češnja cesnjaka
- 50 g maslaca
- 0.02 l jabučnog octa
- povrtni temeljac
- 100 g rajčica
- prstohvat šafrana
- maslinovo ulje
- sol
- papar
U loncu zagrijemo ulje i dinstamo sjeckani luk i česnjak. Stavimo rajčice na paru, ogulimo ih, nasjeckamo i dodamo na luk i češnjak. Dodamo rižu, ocat i zalijevamo temeljcem miješajući. Ponavljamo postupak dok riža nije skoro gotova. Dodamo šafran, dobro izmješamo, posolimo, popaprimo i dodamo maslac, dobro ga umiješamo i ostavimo 5 min da odmori.
Za ribu na pari
- 500 g orada, filetirana
- maslinovo ulje
- cvijet soli
File orade blago nauljimo, stavimo u posudu za kuhanje na pari, nakon 4-5 min izvadimo (ovisno o debljini filea).
Za prženi poriluk
- 150 g poriluka
- 2 dcl ulja
- sol
Poriluk popržimo u ulju dok nije hrskav. Izvadimo ga na kuhinjski papir i posolimo.
Posluživanje
U tanjur stavimo risotto, na njega oradu na koju stavimo nekoliko kapi maslinova ulja i cvijet soli. Sve završimo s malo prženog poriluka.
Dobar tek žele vam LONCI&POKLOPCI by Bajde i Mate Janković.

Receptura za dvije osobe
Risotto
- 120 g Carnaroli riže
- 50 g luka
- 2 češnja cesnjaka
- 50 g maslaca
- 0.02 l jabučnog octa
- povrtni temeljac
- 100 g rajčica
- prstohvat šafrana
- maslinovo ulje
- sol
- papar
U loncu zagrijemo ulje i dinstamo sjeckani luk i česnjak. Stavimo rajčice na paru, ogulimo ih, nasjeckamo i dodamo na luk i češnjak. Dodamo rižu, ocat i zalijevamo temeljcem miješajući. Ponavljamo postupak dok riža nije skoro gotova. Dodamo šafran, dobro izmješamo, posolimo, popaprimo i dodamo maslac, dobro ga umiješamo i ostavimo 5 min da odmori.
Za ribu na pari
- 500 g orada, filetirana
- maslinovo ulje
- cvijet soli
File orade blago nauljimo, stavimo u posudu za kuhanje na pari, nakon 4-5 min izvadimo (ovisno o debljini filea).
Za prženi poriluk
- 150 g poriluka
- 2 dcl ulja
- sol
Poriluk popržimo u ulju dok nije hrskav. Izvadimo ga na kuhinjski papir i posolimo.
Posluživanje
U tanjur stavimo risotto, na njega oradu na koju stavimo nekoliko kapi maslinova ulja i cvijet soli. Sve završimo s malo prženog poriluka.
Dobar tek žele vam LONCI&POKLOPCI by Bajde i Mate Janković.