Hrskavi kruh u Emile Henry pekaču by Ana Antunović
Za prekrasno hrskavi kruh iz kućne radinosti treba vam dobro tijesto i malo strpljenja, a uz dobar pekač kruha rezultat će biti još bolji.
Emile Henry posuđe od burgundske gline je dostupno po super cijenama, pa sam si i ja uzela ovaj pekač za kruh. I stvarno mi je olakšao cijeli proces pripreme i pečenja kruha, pa ako volite raditi domaći kruh, ovo je odlična investicija. Ovo posuđe je jako dugotrajno i izdržljivo, a izvrsna raspodjela topline rezultira čvrstom koricom, a to svi volimo!
Iako u ovom pekaču možete peći kruh do 800 grama brašna, ja sam danas radila nešto malo manji, pa evo recepta:
400 g glatkog brašna (tip 550) i 100 grama brašna od pira ili heljde
7 g suhog kvasca (ili 21 g svježeg kvasca)
1 žličica soli
1 žlica šećera
50 ml toplog mlijeka
200 ml tople vode
2 žlice maslinovog ulja
Priprema kvasca: Ako koristite suhi kvasac, pomiješajte ga s brašnom. Za svježi kvasac, dodajte ga u posudu s toplim mlijekom, žlicom šećera i žlicom brašna šećerom i ostavite da se aktivira 10-15 minuta.
U dubokoj zdjeli pekača pomiješajte brašno i sol, pa dodajte aktivirani kvasac (ili suhi kvasac i vodu), maslinovo ulje i preostalu toplu vodu. Miješajte dok se ne formira tijesto, a zatim ga prebacite na pobrašnjenu površinu i mijesite oko 10 minuta, dok ne postane glatko i elastično. Možete koristiti i stolni mikser s nastavkom za tijesto.
Vratite tijesto u zdjelu pekača, pokrijte i ostavite da se diže na toplom mjestu oko 40 min. Premijesite i još jednom ostavite da se diže.
Nakon što se tijesto udvostručilo, lagano ga premijesite, oblikujte i stavite na pladanj pekača koji ste pobrašnili. Pokrijte i ostavite da se diže još 30 minuta, a zatim tijesto lagano premažite vodom s kap maslinovog ulja. Zagrijte pećnicu na 220°C. Pekač s kruhom ubacite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva, zatim pojačajte na 240 i pecite 35 minuta.
Za jos bolji kruh, ostavite tijesto preko noći u zatvorenoj posudi u hladnjaku, ujutro ga primjesite, ostavite da se digne i onda ispecite.
P.S. ostavite ga da se ohladi barem pola sata prije rezanja, ako možete izdržati
Emile Henry posuđe od burgundske gline je dostupno po super cijenama, pa sam si i ja uzela ovaj pekač za kruh. I stvarno mi je olakšao cijeli proces pripreme i pečenja kruha, pa ako volite raditi domaći kruh, ovo je odlična investicija. Ovo posuđe je jako dugotrajno i izdržljivo, a izvrsna raspodjela topline rezultira čvrstom koricom, a to svi volimo!
Iako u ovom pekaču možete peći kruh do 800 grama brašna, ja sam danas radila nešto malo manji, pa evo recepta:
400 g glatkog brašna (tip 550) i 100 grama brašna od pira ili heljde
7 g suhog kvasca (ili 21 g svježeg kvasca)
1 žličica soli
1 žlica šećera
50 ml toplog mlijeka
200 ml tople vode
2 žlice maslinovog ulja
Priprema kvasca: Ako koristite suhi kvasac, pomiješajte ga s brašnom. Za svježi kvasac, dodajte ga u posudu s toplim mlijekom, žlicom šećera i žlicom brašna šećerom i ostavite da se aktivira 10-15 minuta.
U dubokoj zdjeli pekača pomiješajte brašno i sol, pa dodajte aktivirani kvasac (ili suhi kvasac i vodu), maslinovo ulje i preostalu toplu vodu. Miješajte dok se ne formira tijesto, a zatim ga prebacite na pobrašnjenu površinu i mijesite oko 10 minuta, dok ne postane glatko i elastično. Možete koristiti i stolni mikser s nastavkom za tijesto.
Vratite tijesto u zdjelu pekača, pokrijte i ostavite da se diže na toplom mjestu oko 40 min. Premijesite i još jednom ostavite da se diže.
Nakon što se tijesto udvostručilo, lagano ga premijesite, oblikujte i stavite na pladanj pekača koji ste pobrašnili. Pokrijte i ostavite da se diže još 30 minuta, a zatim tijesto lagano premažite vodom s kap maslinovog ulja. Zagrijte pećnicu na 220°C. Pekač s kruhom ubacite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva, zatim pojačajte na 240 i pecite 35 minuta.
Za jos bolji kruh, ostavite tijesto preko noći u zatvorenoj posudi u hladnjaku, ujutro ga primjesite, ostavite da se digne i onda ispecite.
P.S. ostavite ga da se ohladi barem pola sata prije rezanja, ako možete izdržati