Bao buns u Korkmaz posuđu by David Skoko
Bao buns, odnosno bao lepinje, poznate i kao peciva kuhana na pari ili pareno dizano tijesto, ukusna su, topla, pahuljasta poslastica od nadjeva umotana u slatko, bijelo tijesto. Napravljen od mješavine brašna, kvasca, šećera, praška za pecivo, mlijeka i ulja, bao je mrvicu slađi od svog bliskog rođaka, knedle. Donosimo recept Davida Skoke.
Sastojci
KORAK 1.
Brašno prosijte i dodajte mu prašak za pecivo.
KORAK 2.
Suhi kvasac pomiješajte s jednom žlicom šećera i malo tople vode pa ostavite da reagira 15 minuta. U brašno i prašak za pecivo dodajte aktivirani kvasac.
KORAK 3.
Zatim ubacite mlijeko.
KORAK 4.
Dodajte i suncokretovo ulje.
KORAK 5.
Naposljetku i vodu u koju ste dodali rižin ocat.
KORAK 6.
Tijesto mijesite minimalno 15 minuta.
KORAK 7.
Ostavite u nauljenoj posudi da se diže minimalno dva sata.
KORAK 8.
Nakon što se tijesto diglo, iz njega izbijte višak zraka i premijesite ga.
KORAK 9.
Razvaljajte ga valjkom na debljinu od 1 cm.
KORAK 10.
Kalupom izrežite kružne oblike.
KORAK 11.
Krugove preklopite preko pobrašnjenog kineskog štapića.
KORAK 12.
Ostavite bao u parilici da se diže na toplom još sat vremena.
KORAK 13.
Stavite pariti na srednju vatru oko 15 minuta
Punjenje možete napraviti po želji. Mi smo sotirali 500g ramsteaka s 2 žlice Five spices mješavine za Cina, 2 žlice sojasosa, 1 žlica meda. Na sjeckalici smo obradili 1 rog papriku i malo mladog luka te dodali klice češnjaka.

Receptura za Bao buns
Sastojci
- 500 g glatkog pšeničnog brašna
- žličica šećera
- 1 pakiranje suhog kvasca
- 1 žlica suncokretova ulja
- 50 ml mlijeka
- 1 žlica rižina octa
- 1 prašak za pecivo
- 200 ml vode
KORAK 1.
Brašno prosijte i dodajte mu prašak za pecivo.
KORAK 2.
Suhi kvasac pomiješajte s jednom žlicom šećera i malo tople vode pa ostavite da reagira 15 minuta. U brašno i prašak za pecivo dodajte aktivirani kvasac.
KORAK 3.
Zatim ubacite mlijeko.
KORAK 4.
Dodajte i suncokretovo ulje.
KORAK 5.
Naposljetku i vodu u koju ste dodali rižin ocat.
KORAK 6.
Tijesto mijesite minimalno 15 minuta.
KORAK 7.
Ostavite u nauljenoj posudi da se diže minimalno dva sata.
KORAK 8.
Nakon što se tijesto diglo, iz njega izbijte višak zraka i premijesite ga.
KORAK 9.
Razvaljajte ga valjkom na debljinu od 1 cm.
KORAK 10.
Kalupom izrežite kružne oblike.
KORAK 11.
Krugove preklopite preko pobrašnjenog kineskog štapića.
KORAK 12.
Ostavite bao u parilici da se diže na toplom još sat vremena.
KORAK 13.
Stavite pariti na srednju vatru oko 15 minuta
Punjenje možete napraviti po želji. Mi smo sotirali 500g ramsteaka s 2 žlice Five spices mješavine za Cina, 2 žlice sojasosa, 1 žlica meda. Na sjeckalici smo obradili 1 rog papriku i malo mladog luka te dodali klice češnjaka.