Podrška i informacije 01 / 46 53 377
  1. Početna
  2. Blog
  3. KULT PLAVE KAMENICE - Kako kuhinju opremiti posuđem od gusa a da ne spržite kreditnu karticu

KULT PLAVE KAMENICE - Kako kuhinju opremiti posuđem od gusa a da ne spržite kreditnu karticu

U trgovinama LONCI&POKLOPCI by Bajde počeli su novi Dani gusa, jedna od najtraktivnijih akcija ovog lanca. Dani gusa ove godine traju od 15. rujna do 31. listopada, kada cijene posuđu od gusa snižavaju i do 50 posto. Budući da inače nije jeftino, ovo je idealna prilika da investirate u ozbiljno posuđe od gusa koje će vam trajati godinama, ako ne i generacijama.


 

Dani gusa


LONCI&POKLOPCI by Bajde nedavno su otvorili atraktivnu veliku trgovinu u novom zagrebačkom shopping centru Z u Španskom, u Zagrebu imaju još tri dućana s kuhinjskim blagom i po jedan u Rijeci, Puli, Zadru, Splitu i Ljubljani i web shop s dostavom u cijeloj zemlji.

LONCI&POKLOPCI by Bajde su poznati po velikom izboru vrhunskih brendova posuđa i kuhinjskih pomagala i pribora, prijateljskim cijenama i vrlo upućenom ljubaznom osoblju koje će vam pomoći u pronalaženju optimalnog posuđa i pomagala za vaše budžete i specifične potrebe kućnog kuhanja. Većina modela od gusa pogodna je i za indukciju.

Zanimljivost ovih Dana gusa jest da je gotovo cjelokupan asortiman posuđa od gusa crvene boje na popustu od 50 posto, a cijene posuđe od gusa u svim ostalim bojama snižene su 30 posto. Ovo je nekoliko naših prijedloga za opremanje kuhinje posuđem od gusa. Za tjedan dana, u drugom nastavku ovog mini serijala posvećenog Danima gusa, donosimo recepte za najpoznatija jela koja se pripremaju u posuđu od gusa. 

Gotovo cjelokupan asortiman posuđa od gusa crvene boje je na popustu od 50%. Sve ostale boje asortimana posuđa od gusa je na 30% popusta.


Tava od gusa


Nema ozbiljne kućne kuhinje bez ozbiljne tave od gusa. Tava od gusa najsvestranije je posuđe za kuhanje koje postoji. Odaberite ako namjeravate peći bifteke, pržiti ili pirjati meso, ali jednako je efikasna za pizze, pite i jednostavnje biskvite, dakle za pečenje na visokim temperaturama u pećnici, za sva jela koja počinjete na štednjaku a završavate u pećnici (pečeni krumpiri, povrće i slično), pa i za fritaje i neke vrste palačinki. 

Najčešće tražene i najsvestranije tave od gusa u one promjera 26 centimetara (10,25 inča) i 35 centimetara (12 inča). Glavna prednost tave od gusa je što ravnomjerno akumulira toplinu i kad je jednom vruća – ostaje vruća. Neke tave od gusa imaju dodatnu ručku na prednjoj strani posude za lakše podizanje tave iz pećnice. Imajte na umu da neemajlirane tave od gusa treba sezonirati uljem. 



Što peći u tavi od gusa
  • steakove, burgere, mesne odreske, ribu i kobasice
  • flatbread, deblje palačinke
  • pizzu
  • krumpir
  • jaja na oko
  • pite i burek
  • jednostavne kolače s biskvitom


Dutch oven (pekač od gusa)


Dutch oven u pandemiji je doživio preporod. Potražnja je toliko narasla da su vodeći brendovi poput turske Lave morali postati vrlo inovativni da bi na tržište kroz poremećene nabavne lance poslali dovoljno ovih klasičnih pekača. Ove duboke posude s poklopcima su pećnice u pećnici. Posebni su jer mogu satima održavati stabilnu temperaturu i vlažnost na cijeloj površini namirnica, što omogućava postupno kuhanje i bolje rezultate, bila riječ o sporo pečenoj govedini, povrću ili tijestu. Kupite ih za dugo pečeno i vučeno meso, azijska mesna jela koja se dugo kuhaju, za gulaše, umake i kruh.  Najčešći su odabir dutch oveni od 4,7 litara i 5,7 litara, dovoljan za kuhanje za 6 do 8 osoba. U dutch ovenu možete kuhati i na otvorenoj vatri, za to su najbolji modeli s nogama (spider). Emajlirani dutch oveni lakši su za održavanje i lakše podnose kiseline, ali pri odabiru najviše pazite na veličinu. Na danima gusa prodaju 18 različitih modela. 



Što pripremati u dutch ovenu
  • boeuf bourguignon
  • sourdough kruh
  • chili con carne
  • tjestenine kuhane u umaku
  • cijelo pile ili manju puricu
  • goveđa i svinjska pečenja
  • bolognese
  • sarme
  • šalše i džemove
  • ajvar
 

Wok od gusa


Wokovi dolaze u najrazličitijim izdanjima, od tankog lima preko teflona do ozbiljnih wokova od gusa. Wok je specifičan zbog oblika, zaobljenog dna i visokih kružnih stijenki, bez ijednog ruba. Wok je idealan za brza jela koja se prže i miješaju na visokim temperaturama. To su jela od više sastojaka, obično nekoliko vrsta povrća i mesa, riže i noodlesa. Priprema hrane u woku zahtijeva manje masnoće nego priprema u tavi, dok miješate ili tresete wok sastojci se istovremeno prže sa svih strana, što im čuva teksturu, hrskavost, mogućava jake okuse i čuva prirodne boje i oblik sastojaka.

Možda ste na televiziji gledali majstore azijske ulične kuhinje kako virtuozno kuhaju na običnim jeftinim limenim wokovima, ali takvo posuđe zahtijeva ozbiljno iskustvo i vještinu, razumijevanje promjena temperature, pomicanje woka na plamenu i niz drugih detalja. Želite li sigurno i kvalitetno kuhati doma, wok od gusa puno je bolja opcija. Wokovi od gusa proizvode se u raznim formama od tankih i lakših do teških. Svi imaju istu ključnu osobinu – ravnomjerno raspoređuju i održavaju toplinu. Posebno će vam poboljšati kuhanje ako kuhate na električnim štednjacima, jer nećete morati dizati posudu s ploče svaki put kad trebate malo regulirati temperaturu.

Dobro pripremljen i ispravno korišten wok omogućit će vam da povrće zapečete bez da se razvodni, da dobijete ukusnu zlatnu hrskavu koricu na mesu, da vam se okusi sastojaka bolje prožmu. Pazite da hranu ne gurate okolo po woku nego je pustite da se zapeče pa onda kratkim pokretima miješajte i okrećite kad je potrebno. 



Što pripremati u woku od gusa
  • piletinu i svinjetinu s povrćem
  • noodlese s piletinom ili povrćem
  • slatko-kiselu govedinu i piletinu s rižom
  • pad thai u svim varijantama
  • piletinu sa šparogama ili mahunama
  • spicy edamame
 

Grill tava od gusa


Nezamjenjiva za ljude koji žive u stanovima i nemaju roštilje. Grill tava od gusa nije ni prava zamjena za otvorenu vatru, ali nije ni obična tava. Zahtijeva malo drugačije rukovanje. Primjerice, hrana mora biti nešto tanje rezana nego da je pečete na roštilju ili običnoj tavi. Grill tava zbog rebara može odvojiti sokove od mesa i povrća, što omogućava da se površina hrane zapeče kako treba, a od sokova se mogu raditi izvrsni umaci i preljevi. Ako vam nedostaje miris dima, hrani koju pečete na grill tavi dodajte nešto dimljeno, pancetu recimo ili malo dimljene paprike. Izbjegavajte umjetni tekući dim. Prije pečenja hranu premažite s malo masnoće i dobro začinite. Najtraženije su grill tave s visokim stijenkama i one s kojih se ručke mogu odvajati.



Što možete peći/zapeći na grill tavi
  • steakove, burgere, ražnjiće, kobasice, hot dog, piletinu, svinjske krmenadle
  • flatbread, pancetu, jaja 
  • paprike, poriluk, luk, krumpir, patlidžan, tikvice, mrkvu
  • ribu
  • sir
  • čak i voće koje voli grill, poput bresaka i smokava
 

Tagine od gusa s keramičkim poklopcem


Tagine je malo egzotičnija opcija za naše kućne kuhinje. Tagine je berberski pekač od gline, neka vrsta antičkog slow cookera po kojemu je nazvano i jedno od najpoznatijih marokanskih jela. Njegova plitka, široka donja posuda i stožasti poklopac dizajnirani su za sporo kuhanje hrane u njenim prirodnim sokovima. Dakle, za sve vrste gulaša i sličnih jela od mesa, ribe i povrća. Poklopac omogućava sporo isparavanje i kondenziranje pare, pa svi sokovi iz sastojaka ostaju u jelu. Tagine koncentrira okuse i arome i što god kuhali u njemu bit će sočno, raskošno i lagano. Iako je tagine izum sjevernoafričke kuhinje, isprobajte ga kao tehnički zanimljivo posuđe za kuhanje raznih recepata, poput mesnih okruglica u umaku od rajčice. Odličan je i za posluživanje jela za više osoba, na sredini stola. 



Što pripremati u tagineu od gusa
  • janjetinu i merguez kobasice
  • marokansku piletinu
  • janjetinu s bučom i marelicama
  • mesne okruglice u raznim umacima
  • ribu s povrćem
 

Setovi za posluživanje


Želite li posebno atraktivno prezentirati svoja jela ili nekome kupiti reprezentativan poklon, rješenje bi mogli biti setovi za posluživanje od gusa. Prednost dizajna, posebno kombinacija gusa i drveta je očigledna, a ne treba zaboraviti ni izvrsne termičke performanse ovakvog posuđa. Idealno za posluživanje zapečenih jela i jela koja se jedu vruća.



Što poslužiti u posuđu od gusa
  • zapečena meksička jela
  • lazanje
  • mesne pite
  • shakshuku i druga jela s puno umaka

Izvor: Kult Plave Kamenice