Raspucanci by David Skoko
Blagdansko raspoloženje ne bi bilo potpuno bez suhih kolačića. David Skoko pripremio je omiljene raspucance prema recepturi Petre Jelenić.
Sastojci:
• 190 g čokolade (minimum 60 % kakaa)
• 40 g maslaca
• 1/3 žličice cimeta
• Korica 1 velike naranče
• 60 g glatkog brašna
• 2 g praška za pecivo ( bio)
• 75 g mljevenih badema/lješnjaka
• 2 jaja
• 65 g light muscovado šećera
• 35 g konjaka ili Grand Marnier likera
Za oblikovanje:
• 150 g kristal šećera (smeđi)
• 150 g šećera u prahu
Čokoladu i maslac otopite na pari. Nemojte pregrijati, smjesa mora biti topla-ne vruća! Brašno prosijte s praškom za pecivo i umiješajte mljevene bademe. Jaja i šećer pjenasto izmiksajte, dodajte koricu naranče i cimet. Ulijte čokoladu s maslacem, miješajte da se smjesa poveže pa umiješajte suhe sastojke i konjak. Sipajte u neku plitku posudu, pokrijte folijom i spremite u hladnjak da se dobro stisne. Može i preko noći.
Oblikujte kuglice po 5-6 komada ( promjera cca. 2cm). Prvo ih uvaljate u kristal šećer pa „zakopajte“ u šećer u prahu. Šećera u prahu treba biti više da bi efekt raspucanog bio jači. Bolje ih je raditi u manjim serijama, u hladnijoj prostoriji i vaditi malo po malo smjese iz frižidera. Smjesa mora biti ljepljiva te nikako nemojte dodavati brašno.
Pecite ih 5-6 minuta na 180 stupnjeva, bez ventilatora. Moraju ostati mekani u sredini na dodir. I pazite na razmak jer se napuhnu.
Receptura
Sastojci:
• 190 g čokolade (minimum 60 % kakaa)
• 40 g maslaca
• 1/3 žličice cimeta
• Korica 1 velike naranče
• 60 g glatkog brašna
• 2 g praška za pecivo ( bio)
• 75 g mljevenih badema/lješnjaka
• 2 jaja
• 65 g light muscovado šećera
• 35 g konjaka ili Grand Marnier likera
Za oblikovanje:
• 150 g kristal šećera (smeđi)
• 150 g šećera u prahu
Čokoladu i maslac otopite na pari. Nemojte pregrijati, smjesa mora biti topla-ne vruća! Brašno prosijte s praškom za pecivo i umiješajte mljevene bademe. Jaja i šećer pjenasto izmiksajte, dodajte koricu naranče i cimet. Ulijte čokoladu s maslacem, miješajte da se smjesa poveže pa umiješajte suhe sastojke i konjak. Sipajte u neku plitku posudu, pokrijte folijom i spremite u hladnjak da se dobro stisne. Može i preko noći.
Oblikujte kuglice po 5-6 komada ( promjera cca. 2cm). Prvo ih uvaljate u kristal šećer pa „zakopajte“ u šećer u prahu. Šećera u prahu treba biti više da bi efekt raspucanog bio jači. Bolje ih je raditi u manjim serijama, u hladnijoj prostoriji i vaditi malo po malo smjese iz frižidera. Smjesa mora biti ljepljiva te nikako nemojte dodavati brašno.
Pecite ih 5-6 minuta na 180 stupnjeva, bez ventilatora. Moraju ostati mekani u sredini na dodir. I pazite na razmak jer se napuhnu.