Domaće zelene Fettuccine u Marcato Pasta Fresca mikseru by Almo Čatlak
Premda postoje stotine proizvođača i vrsta industrijski napravljene tjestenine, izrada vlastite tjestenine još je uvijek jedinstveno zadovoljstvo, a zadovoljstvo je još veće uz uređaj za izradu tjestenina i tijesta Marcato Pasta Fresca mikser za izradu tjestenine s nastavcima.
Sastojci za 6-8 porcija:
250 g prosijanog oštrog brašna
250 g prosijanog glatkog brašna tip 00
5 jaja
30 ml maslinovog ulja
vodu dodajemo po potrebi, odnosno, dodajemo toliko vode da ukupna težina svih mokrih sastojaka (jaja, maslinovog ulja i ocijeđenog špinata) iznosi 50% težine brašna koju upotrebljavamo
Priprema

KORAK 1. Pravljenje listova
Prvo odaberemo alat za tanjenje odnosno pravljenje listova tijesta za tjesteninu. Alat priključimo na za to predviđeno mjesto na Pasta Fresca mikseru i regulator debljine tijesta na alatu stavimo na „0” (sada su dva glatka valjka na alatu potpuno otvorena i to je početna pozicija za prvo provlačenje tijesta). Prstima malo spljoštimo tijesto i oblikujemo u pravokutnik (da ga valjci lakše zahvate i provuku). Zatim uljučimo Pasta Fresca mikser i provlačimo komad po komad tijesta više puta povečavajući broj na regulatoru što znaći da sa svakim većim brojem dodatno tanjimo tijesto; dakle, prvo kroz valjke s brojem na regulatoru „0”, zatim s brojem „2” i tako do željene debljine (za naše „Zelene Fettuccine” odgovara nam debljina tijesta „4” na regulatoru za debljinu) što znaći da nam je dovoljno tijesto provući 3-4 puta. Dobivene listove tijesta, jedan po jedan odlažemo na oštrim brašnom pobrašnjenu radnu površinu jedan do grugog, te ih i odozgo još malo posipamo oštrim brašnom. Ukoliko su listovi tijesta pre dugački, slobodno ih prepolovimo (odnosno poprečno prerežemo na užem dijelu). Pažnja: bilo bi dobro da ne budu kraći od 25 cm.
KORAK 2. Rezanje rezanaca
Sada odaberemo alat za rezanje „Fettuccina” i priključimo ga na za to predviđeno mjesto na Pasta Fresca mikser uređaju, i prethodno oblikovane listove tijesta jedan po jedan provlačimo kroz valjke za rezanje „Fettuccina”. Dobivene Fettuccine nježno i rahlo odlažemo na pobrašnjenu radnu površinu. Ovisno o temperaturi i vlažnosti okoline, rezancima je potrebno oko 1-2 sata da se dovoljno osuše, a prije daljnje termičke obrade (kuhanja).
Domaće zelene Fettuccine
Sastojci za 6-8 porcija:
250 g prosijanog oštrog brašna
250 g prosijanog glatkog brašna tip 00
5 jaja
30 ml maslinovog ulja
vodu dodajemo po potrebi, odnosno, dodajemo toliko vode da ukupna težina svih mokrih sastojaka (jaja, maslinovog ulja i ocijeđenog špinata) iznosi 50% težine brašna koju upotrebljavamo
Priprema
- Špinat očistimo i kuhamo 15-ak minuta. Potom ga ohladimo pod hladnom vodom (da ne izgubi lijepu zelenu boju), dobro ga ocijedimo i sitno nasjeckamo.
- U Pasta Fresca mikser stavimo oba prosijana brašna, dodamo jaja, maslinovo ulje, i nasjeckani špinat. Ukupna težina mokrih sastojaka za pastu (jaja, maslinovog ulja i vode) na 500 g brašna iznosi 250 g, odnosno 50% od ukupne količine brašna koju upotrebljavate. Postoje sitna odstupanja koja ovise o vlažnosti brašna, ali vrlo brzo postat ćete pravi majstor u izradi prave domaće tjestenine.
- Uključimo Pasta Fresca mikser i sastojke mjesimo po prilici 15-ak minuta, odnosno dok ne dobijemo lijepo jednolično tijesto. Ukoliko je tijesto presuho, kapnemo malo vode, ukoliko je previše mekano, dodajemo malo brašna (oprezno, i bolje malo po malo). Idealno tijesto nikada se ne lijepi za prste.
- Potom tijesto izvadimo na pobrašnjenu radnu površinu, još malo ga mijesimo rukama i oblikujemo u kuglu (takozvanu Bulu), te ga narežemo na manje komade (po prilici na šest jednakih komada od ove količine tijesta.
Oblikovanje tjestenine pomoću Pasta Fresca miksera
KORAK 1. Pravljenje listova
Prvo odaberemo alat za tanjenje odnosno pravljenje listova tijesta za tjesteninu. Alat priključimo na za to predviđeno mjesto na Pasta Fresca mikseru i regulator debljine tijesta na alatu stavimo na „0” (sada su dva glatka valjka na alatu potpuno otvorena i to je početna pozicija za prvo provlačenje tijesta). Prstima malo spljoštimo tijesto i oblikujemo u pravokutnik (da ga valjci lakše zahvate i provuku). Zatim uljučimo Pasta Fresca mikser i provlačimo komad po komad tijesta više puta povečavajući broj na regulatoru što znaći da sa svakim većim brojem dodatno tanjimo tijesto; dakle, prvo kroz valjke s brojem na regulatoru „0”, zatim s brojem „2” i tako do željene debljine (za naše „Zelene Fettuccine” odgovara nam debljina tijesta „4” na regulatoru za debljinu) što znaći da nam je dovoljno tijesto provući 3-4 puta. Dobivene listove tijesta, jedan po jedan odlažemo na oštrim brašnom pobrašnjenu radnu površinu jedan do grugog, te ih i odozgo još malo posipamo oštrim brašnom. Ukoliko su listovi tijesta pre dugački, slobodno ih prepolovimo (odnosno poprečno prerežemo na užem dijelu). Pažnja: bilo bi dobro da ne budu kraći od 25 cm.
KORAK 2. Rezanje rezanaca
Sada odaberemo alat za rezanje „Fettuccina” i priključimo ga na za to predviđeno mjesto na Pasta Fresca mikser uređaju, i prethodno oblikovane listove tijesta jedan po jedan provlačimo kroz valjke za rezanje „Fettuccina”. Dobivene Fettuccine nježno i rahlo odlažemo na pobrašnjenu radnu površinu. Ovisno o temperaturi i vlažnosti okoline, rezancima je potrebno oko 1-2 sata da se dovoljno osuše, a prije daljnje termičke obrade (kuhanja).