1. Početna
  2. Recepti
  3. Varivo od ječma i poriluka u Emile Henry rice potu by Renata Sladović

Varivo od ječma i poriluka u Emile Henry rice potu by Renata Sladović

Priprema ječma jako je jednostavna, možete ga koristiti u raznim kombinacijama sa mahunama, graškom ili porilukom.



Mislim da bi sve žitarice trebalo redovito koristiti u prehrani i to što raznovrsnije.
Ovaj put sam ječam radila sa špekom i porilukom. Isprobala sam keramički Duck oven koji sam do sada koristila za kuhanje riže, a pogodan je za kuhanje svih vrsta žitarica i zaista mi olakšava kuhanje jer se zrna neće pretvoriti u kašu.
 

Receptura


1 šalica ječma
3 manja poriluka
2 mrkve izribane
Špek
1 žlica koncentrata rajčice
Sol, papar


 

Priprema


Ječam operite i stavite ga namakati u hladnu vodu 2 sata.
Špek narežite na kockice. Poriluk prerežite po duljini, operite i narežite na polukrugove.
Na maslinovom ulju dinstajte špek, poriluk i mrkvu. Dinstajte dok poriluk malo ne omekša.
Dodajte žlicu koncentrata rajčice i dinstajte još minutu do dvije pa ubacite ječam (koji ste prethodno procijedili)
Prelijte vodom kuhajte ga na laganoj vatri od 30 do 45 minuta (do kada ne omekša), a ako si želite skratiti vrijeme kuhanja za 15 minuta, stavite ga močiti u vodu preko noći.
Morat ćete dolijevati vodu kako ječam bude bubrio. Dodajte začine, papar, sol, malo čilija.
Ovo varivo poslužite odmah jer će vam stajanjem ječam upiti tekućinu i dobit ćete gustu kašu.