Podrška i informacije 01 / 46 53 377
  1. Početna
  2. Lonci i poklopci blog
  3. Priprema posuđa od gusa i kovanog željeza za prvu upotrebu (sezoniranje)

Priprema posuđa od gusa i kovanog željeza za prvu upotrebu (sezoniranje)

Kada kupite posuđe od lijevanog željeza (gusa) ili kovanog željeza, morate ga pripremiti za prvu upotrebu. Taj se postupak naziva "sezoniranje". Postupak bi trebalo ponavljati barem jednom godišnje kako biste svoje posuđe pravilno održavali. Postupak je jednostavan a sastoji se od nanošenja tankog sloja masnoće na unutarnju i vanjsku stranu posuđa (tava, lonci, posude za umake, wok i slično) te zagrijavanjem. Ovim postupkom unosite masnoću u pore materijala gdje se stvara tanki zaštitni sloj koji štiti posuđe od hrđe i stvara površinu na kojoj se namirnice ne lijepe (non stick sloj).



Kako biste ovaj postupak izveli što lakše, pripremili smo kratke upute za sezoniranje posuđa od željeza.
 
Upute za sezoniranje posuđa od željeza ili lijevanog željeza (gusa)

Video upute sezoniranja posuđa od lijevanog željeza (gusa) - LAVA posuđe



Video upute sezoniranja posuđa od kovanog željeza - de Buyer posuđe



Dodatni savjeti za uporabu i održavanje posuđa od željeza
 
Uputstva za uporabu LAVA posuđa
Uputstva za uporabu posuđa od lijevanog željeza/gusa - devet zlatnih pravila za posuđe od gusa