1. Početna
  2. Blog
  3. KULT PLAVE KAMENICE Sve što trebate znati o Dutch ovenu

KULT PLAVE KAMENICE Sve što trebate znati o Dutch ovenu

Ovaj klasični, tradicionalni lonac od lijevanog željeza s poklopcem desetljećima je bio zanemaren u kućnim kuhinjama. Ako ste možda i naslijedili dutch oven od mame ili bake, vjerojatno ga gotovo niste ni izvlačili iz ormara. S internetom, masovnim širenjem znanja, dolaskom chefova na društvene mreže i razvojem cijelog eko sistema oko web-gastronomije, dutch oven su se počeli vraćati u kuhinje. Ne možete napraviti dobar boeuf bourguignon, ni dobru kinesku svinjsku potrbušinu, ni dobar čili bez dutch ovena.No ovoj je svestranoj posudi masovnu popularnost vratio kruh, točnije širenje kulture poštenog, domaćeg kruha od kiselog tijesta. Kućni sourdough postao je fenomen prije nekih desetak godina, ali još uvijek su ga radili uglavnom zakleti foodieji. Onda je došla pandemija i ostalo je povijest. Iz trgovina je nestalo brašna, starteri su se posuđivali i razmjenjivali a dutch oveni, najbolje moguće rješenje za kućno pečenje kruha, postali su najtraženiji komad posuđa.Industrija dutch ovena nije velika. Proizvesti dobar dutch oven od lijevanog željeza je teško i komplicirano, a proizvesti dutch oven koji će vam trajati godinama i uvijek imati dobre performanse još teže. Ključna stvar kod dutch ovena je kvaliteta proizvodnje i materijala, jer ona osigurava dobru retenciju topline, ravnomjerno pečenje, čuvanje vlage tijekom kuhanja i trajnost posude. Ostatak cijene plaćate za dizajn i brendiranje.
 

Zašto vam treba dutch oven?


Dutch oven je najsvestraniji komad posuđa koji možete imati u kuhinji. Zbog materijala i načina izrade, lijevanja željeza u jednom komadu, dutch oveni traju generacijama i jamče kvalitetno kuhanje. U dutch ovenu možete pripremati sve od velikih komada mesa preko sočnih sporo kuhanih jela, do kruha, pizze, kolača, pa i jogurta i marmelada. Kako što raznovrsnije koristiti dutch oven u kuhinji, pogledajte OVDJE


 

Koliko je razumno platiti dutch oven?


Lava dutch oveni, upola jeftiniji od najskupljih brendova, glasoviti su po izvrsnom omjeru cijene i kvalitete. S obzirom na trajnost i versatilnost, dvije do tri tisuće kuna ne bi trebalo biti previše za kvalitetan dutch oven dovoljno velik za kuhanje za četiri ili pet osoba. Cijene najskupljih brendova počinju s 500 ili 600 eura. No, uz malo istraživanja i informacija, lijep a neuništiv dutch oven možete kupiti i za nekoliko puta nižu cijenu. Na Danima gusa cijene velikih dutch ovena kreću se oko 150 eura. Osim vašeg budžeta, u izboru dutch ovena najvažnije je znati koliko ćete ga često koristiti i za koja jela.


 

Koji oblik odabrati?


Okrugli dutch oven

Okrugli dutch oveni dobar su izbor ako ćete u njima češće pripremati jela na štednjaku ili jela koja ćete započeti na štednjaku i dovršavati u pećnici. Okrugli dutch oven zbog oblika ravnomjernije raspoređuje toplinu na plamenu od ovalnog. Okrugli dutch oveni najčešće se koriste za pečenje kruha. Ako ćete dutch oven često koristiti samo na štednjaku, recimo za rižoto i sva druga jela koja se miješaju, ili za gulaše, duboko prženje i slična jela okrugli će vam biti dobar izbor. Ovalni dutch oven

Ovalni dutch oven zakon je za veće komade mesa; koljenice i buteve, purice, cijele piliće, patke i guske. Odličan je za kruh (prava pećnica u pećnici) ili za pečenje više manjih kruščića odjednom. Ovalni dutch oven je pravi kuhinjski workhorse koji briljira u svemu, posebno u pećnici, jedino ćete morati paziti da se cijelo dno dobro zagrije ako kuhanje započinjene na plamenu. U oba slučaja provjerite da poklopac dobro dihta. 


Duboki ili plitki?


Dublji dutch oveni trebat će vam za jela koja se dižu: kruhove, biskvite, pite i slično, kao i za veće komade mesa ili ako kuhate za više ljudi. Plitki dutch oven bolji je za ravnomjerno pečenje i prženje na visokim temperaturama, dakle za friganje, pečenje manjih komada mesa, ribe i povrća, fine pečene krumpire i slično. Količina hrane koju možete pripremiti u plitkom dutch ovenu ovisi o njegovu promjeru. 


 

Emajlirani ili ne?


Opet, ovisi za što ćete ga koristiti. Emajlirani dutch oveni općenito se lakše čiste i ne treba ih sezonirati. Neemajlirani dutch oven prije prve upotrebe, i kasnije po potrebi, treba sezonirati: zagrijati i premazati masnoćom na jako visokoj temperaturi da dođe do polimerizacije koja stvara zaštitni sloj i sprečava lijepljenje hrane.Sva jela koja pripremate u dutch ovenu možete raditi u oba. Emajlirani lonac praktičniji je ako koristite kiselije namirnice, recimo ako kuhate šalše od rajčice ili marmelade i pekmeze, sami radite jogurt i sir u dutch ovenu u slično. Emajlirani lonac je manje reaktivan i ne zahtijeva sezoniranje nakon doticaja s kiselinama. Meso i druge namirnice dobro će se zapeći i dobiti koricu u obje varijante. 


 

Koju veličinu odabrati?


To ovisi isključivo o vašim potrebama. Dutch oveni dolaze u veličinama od 10 centimetara, malog lonca za jednu osobu, do velikih ovalnih dutch ovena u kojima možete kuhati i za desetak osoba. Različite firme koriste razne mjere za veličinu. Osim promjera uzmite u obzir i dubinu. Ako niste sigurni, uvijek uzmite za broj veći dutch oven. Višak hrane uvijek možete upotrijebiti drugi dan.


 

Čemu služe mini dutch oveni?


Iako izgledaju kao igračke, mali dutch oveni, poznatiji po fancy imenu mini-cocotte, ozbiljan su komad posuđa za kuhanje. Mini dutch oveni imaju iste karakteristike kao i veliki, s tim da njih zbog veličine možete stavljati i u pećnicu i u hladnjak i u zamrzivač. Odlično drže temperaturu, čuvaju vlagu tijekom kuhanja i koriste se za sporo kuhana i zapečena jela koja traže dutch oven ali ih nećete pripremati u većim količinama: jaja zapečena sa špinatom, fetom i  rajčicom, frittate s povrćem, slane pite i slično. Koriste se i za dovršavanje jela, recimo kad želite zapeći sir na varivu ili juhi od luka, ili brže zapeći grah ili čili u porcijama za jednu osobu. Mini dutch oveni u raznim bojama idealni su posluživanje hrane. Možete ih kupiti u kompletu ili polako skupljati.


 

Isplati li se kupiti outdoor dutch oven?


Ako imate mogućnost kuhati vani cijele godine ili nekoliko mjeseci u godini, uživat ćete u outdoor dutch ovenima. Oni su obično dublji, s masivnim poklopcima od gusa koje možete pokriti žarom. Kad kuhate na otvorenoj vatri poklopac možete okrenuti naopako i koristiti ga kao dodatnu ploču za kuhanje, primjerice za podgrijavanje hrane na vatri, samo je zamotajte u foliju.