Podrška i informacije 01 / 46 53 377
  1. Početna
  2. Blog
  3. Zašto indukcijske ploče osvajaju sve više kućanstava?

Zašto indukcijske ploče osvajaju sve više kućanstava?

Indukcijske ploče polako ali sigurno zauzimaju sve značajnije mjesto u modernim kuhinjama. Prednosti su očite - treba im značajno manje vremena za zagrijavanje od plinskih i klasičnih električnih ploča, ne rasipaju energiju i vaš novac u konačnici, a sigurnost pri upotrebi je daleko veća u usporedbi s klasičnim električnim pločama i plinskim plamenicima.Iako zahtjevaju odgovarajuće posuđe, već u svojoj kuhinjii imate znatno više posuđa koje podržava indukciju nego što mislite. Vaši lonci i tave moraju sadržavati dovoljno željeza da generiraju magnetsko polje. Posuđe od bakra, aluminija i keramike ne možete koristiti za indukcijsko zagrijavanje i to je za sada jedini nedostatak, ali prednosti su znatno veće.


Učinkovitost 


Indukcijska ploča izgleda kao i obična keramička ploča, ali za razliku od nje ima staklo-keramičku površinu koja zagrijava isključivo površinu posude koristeći elektromagnetno polje koje toplinu usmjerava na dno posude. Stvaraju ga zavojnice smještene odmah ispod radne površine. U kontaktu s posuđem s feromagnetskim dnom (jednostavno privlači magnet) nakon uključivanja ploče, električna energija se pretvara u toplinu, izazivajući vrtložne struje. Tako se posuđe izravno zagrijava. I kuhanje postaje učinkovitiji proces.Sadržaj u posudi zagrijat će se i dvostruko brže nego na konvencionalnoj ploči na struju i plin. Čim maknemo posudu, ploča prestane grijati. Toplina se pri zagrijavanju raspoređuje ravnomjerno i nema gubljenja energije. U odnosu na konvencionalne ploče učinkovitost indukcijskih ploća je veća i do 30%. 

Uobičajeno racionalni Nijemci su posljednjih desetak godina gotovo 99 posto novogradnji opremili indukcijskim pločama, a plin je postao rezerviran samo za profesionalne kuhinje, gdje se kuha na malo drugačiji način od onog uobičajenog.


Ušteda energije uz osjetno manje račune za struju


Indukcijske ploče, osim što su vrlo elegantne, pripadaju štednim uređajima jer se toplina stvara samo na dnu posude, a ne na cijeloj radnoj površini. Zagrijavanjem isključivo površine posude odnosno željeznog ili čeličnog dna posude u kojoj kuhamo, dakle bez obrzira na veličinu radne površine postiže se puno brže zagrijavanje (gotovo u trenu se zagrije voda u posudi), a u trenutku sklanjanja posude upaljena ploča više ne grije, sve dok iznova ne stavite posudu na ploču. Daleko je učinkovitije grijati posuđe izravno, a ne neizravno.Indukcija isporučuje otprilike 80% do 90% svoje elektromagnetske energije hrani u tavi ili loncu. Usporedite to s plinom koji iskorištava samo 40% svoje energije i klasičnom električnom pločom koja iskorištava tek 70% energije za kuhanje, a gubi gotovo trećinu. Cijene indukcijskih ploča jesu nešto veće od uobičajenih ploča na struju, ali dugoročno su isplative radi veće učinkovitosti i uštede energije. Vaši računi za struju će svakako biti niži i to je velika prednost indukcije. 


Sigurnost i lako održavanje


Za razliku od plinskih radnih površina kod indukcije nema kontakta s vatrom niti je površina oko posude zagrijana odnosno vruća, nećete se slučajno opeći. Naime, indukcija zapravo funkcionira kao plin, samo što je u potpunosti sigurna. Zahvaljujući magnetnim poljima stvara se frekvencija koja zagrijava posude i grije ih doslovno u trenu. Kada vam zavre mlijeko, ugasite ploču i ona se vrlo brzo ohladi, a dovoljno je i samo skloniti posudu da ploča prestane grijati. Ukoliko vam nešto i prekipi, neće se automatski skoriti jer površina ploče oko posude nije zagrijana.Dakle, nema zagorenog mlijeka jer je ploča i dalje bila topla, ne morate ništa micati kao na staklokeramici, niti se bojati plina i servisirati uređaje ili gnjaviti se s plinskim bocama, Čišćenje i održavanje je stoga znatno jednostavnije, koriste se adekvatna sredstva za održavanje bez upotrebe žice, dovoljna je mekana spužva ili krpa.


Imate li posuđe za indukciju u svojoj kuhinji?


Iako posuđe za indukciju nosi posebne oznake, gotovo u svakoj tradicionalnoj kuhinji postoje posude od čelika i lijevanog željeza odnosno gusa koje odgovaraju magnetnom polju indukcijskih ploča. Proizvođači posuđa sve više prilagođavaju novi asortiman upravo indukcijskim kuhalima tako da to više nije problem koliko je to bio početkom milenija kad su se pojavile prve indukcijske ploče. LONCI&POKLOPCI by Bajde, dućani s kuhinjskim blagom, nude izvrsno posuđe za indukcijske ploče i mnogi ga već posjeduju. Danas je doista jednostavno iskoristiti sve prednosti indukcije.