1. Početna
  2. Blog
  3. Vodič za početnike, ali i one napredne: Znate li koji je alat najvažniji u kuhinji?

Vodič za početnike, ali i one napredne: Znate li koji je alat najvažniji u kuhinji?

Za kvalitetno kuhanje potrebne su tri stvari: svježi sastojci, jednostavne tehnike i dobar alat. Nož je najvažniji alat u svakoj kuhinji jer se koristi u pripremi gotovo svakog jela, a evo koje je sve vrste dobro imati nadohvat ruci.Priprema hrane jednostavnija je, brža i sigurnija kad posjedujete odgovarajući kuhinjski pribor, a posebice kad je riječ o glavnom alatu - nožu. Uzimajući u obzir koliko vrsta, oblika i brendova danas ima u ponudi, ne čudi nas to što pronalazak noža koji odgovara vašim potrebama može biti težak.

Bez pravog znanja, mnogi završe sa skupim setom koji većinom sakuplja prašinu, a jedan ili dva noža ''trpe'' cijeli posao. Kako ne biste učinili ovu pogrešku, donosimo vam glavnu podjelu noževa i njihovu primjenu.
 

1. Kuharski nož


Kuharski ili francuski nož ''must have'' je svake kuhinje. Riječ je o standardnom višenamjenskom kuhinjskom nožu koji se može koristiti za rezanje, primjerice, tikvica, maslaca, ali i povremenog rezanja pečenja ili purice. Ovaj kuharski nož ima dugu trokutastu oštricu, koja je blago zakrivljena, a idealan je za sjeckanje začinskog bilja. Ako ima dobru oštricu koja se uredno održava, dugo će služiti svrsi.


 

2. Santoku nož


Naziv ''santoku'' na japanskom označava ''tri vrline'', što bi značilo da je ovaj nož dobar za tri stvari: rezanje, sjeckanje i mljevenje. U usporedbi s kuharskim nožem, santoku ima tanji rub, koji mu omogućava precizniji rad. Ovaj nož možete koristiti za otprilike 90 posto poslova u kuhinji, počevši od sjeckanja povrća, rezanja kuhanog mesa ili pripreme pilećeg mesa. Svakako odaberite onaj koji najviše pristaje vašoj ruci jer ovoj vrsti noža nedostaje oslonac, a njegov nezakrivljeni rezni rub ne podliježe ''ljuljanju'', kao što je to slučaj kod kuharskog noža.


 

3. Nazubljeni nož


Ovaj nož poznat je kao nož koji se najčešće koristi za rezanje kruha, a izgledom se znatno razlikuje u odnosu na prethodna dva alata. Karakterizira ga nazubljena oštrica, koja omogućuje jednostavno rezanje stvari s tvrdom korom, poput kruha, ali i svih ostalih namirnica koje su izvana tvrđe, a iznutra mekše, poput rajčica. Najbolji alat za oštrenje nazubljenog noža jest keramička šipka za oštrenje noževa.


 

4. Nož za čišćenje


Ova vrsta noža nije neophodna jer ne postoji zadatak koji santoku ne može obaviti, ali često imate priliku vidjeti ga u kuhinjskoj kolekciji kod starijih članova obitelji. Postoje nazubljene i obične verzije, kao i različiti vrhovi. Iznimno su pogodni za guljenje jabuka, krumpira, ljuštenje luka i slično. S druge strane, možete ih koristiti za rezanje sitnih kriški kore citrusa za koktele. S obzirom na to da su vrlo povoljni, svakako pribavite nekoliko komada.


5. Nož za iskoštavanje


Nož za iskoštavanje ima tanku i fleksibilnu oštricu, koja je dizajnirana za odvajanje velikih mišića od njihovih kostiju. Ovaj nož najviše koriste ljudi u kuharskim školama ili kuhari, no vama će vrlo rijetko trebati. Osim toga, korištenje ovog noža zahtijeva određeno znanje, pa je vjerojatnost da ćete ga pravilno koristiti mala. Ako ste ipak ustrajni u poboljšanju svojih tehnika u kuhinji, imajte na umu kako ćete ipak morati odvojiti malo više novca da biste ga kupili, ali i da biste trebali učiti od profesionalca. Također, postoji sličan nož ovom, samo s tanjom oštricom, koji je namijenjen za filetiranje ribe.


 

6. Sjekirica za meso


Kao i kod noža za iskoštavanje, tako ćete ovu tzv. sjekiricu vrlo rijetko koristiti - no nikad ne znate kad bi vam mogla zatrebati! Ovaj mesarski nož služi za rezanje velikih komada mesa i kostiju. Važno je napomenuti kako biste trebali uistinu pripaziti prilikom rukovanja, posebice jer je nož poprilično težak.


 

7. Pomoćni nož


I zadnji nož u ovoj podjeli jest pomoćni nož. Riječ je o dodatnom nožu koji najčešće stiže u setu noževa, a vrlo je sličan onom za guljenje. Ako noževe ipak kupujete odvojeno, možda biste ga mogli preskočiti, osim ako prilikom kuhanja nemate dodatan par ruku koji koristi vaš santoku ili kuharski nož. Od viška glava ne boli!