1. Početna
  2. Blog
  3. VODIČ! Vrste oštrica japanskih kuhinjskih noževa

VODIČ! Vrste oštrica japanskih kuhinjskih noževa

Japanski kuhinjski noževi kombinacija su tradicionalnih ručnih alata i moderne tehnologije s ciljem postizanja maksimalne snage i oštrine samurajskih mačeva.


U nožu se nalaze duša i srce kuhara


Povijesni korijeni japanskih noževa dolaze iz četrnaestog stoljeća, kada su napravljeni legendarni mačevi za samuraje u gradu Sakai. Kasnije, već sredinom šesnaestog stoljeća, u istom su gradu proizvedeni prvi kuhinjski japanski noževi za rezanje duhana.
 
Originalni japanski kuhinjski nož ima jednostranu oštricu, što sugerira na izradu noževa posebno za desnoruke i ljevoruke kuhare. Kako bi sačuvali vrhunsku oštricu, Japanci primjenjuju posebnu tehniku oštrenja.
 
Svaki profesionalni kuhar mora imati svoj vlastiti nož na što sugerira japanska izreka: „U nožu se nalaze duša i srce kuhara.” 
 

Četiri majstorska alata

 
U svom radu profesionalci koriste oko dvadeset različitih vrsti noževa, ali tradicionalne vrste japanskih kuhinjskih noževa ne razlikuju se previše od uobičajenih europskih. Japanski proizvođač vrhunskih noževa KAI, čije noževe možete kupiti u našim trgovinama, navodi četiri vrste kuhinjskih noževa, definiranih prema obliku oštrica, a to su Santoku, Nakiri, Yanagiba te Deba.
 

Santoku
Santoku je tradicionalni japanski oblik univerzalnog noža, sličan europskom nožu šefa kuhinje. Naziv je poprimio od tri najčešće primjene ovog noža, a to su rezanje ribe, mesa i povrća. Mogu imati japansku ili europsku dršku. Oštrica je dugačka od 16 do 24 centimetara i gotovo uvijek brušena s obje strane.


Nakiri


 

Oblik oštrice Nakiri tradicionalan je oblik japanskih noževeva za povrće i uglavnom se koristi za rezanje svih vrsta povrća. Iako ima oblik sjekirice, ovaj nož nije prikladan za seciranje kostiju. Oštrica takvog noža je tanja i osjetljivija i ne koristi se za sjeckanje i rezanje kostiju, filetiranje ribe ili za primjerice, otvaranje kokosa.

 

Yanagiba
Yanagiba se u Japanu tradicionalno koristi kao nož za rezanje. Njegova tanka i duga oštrica čini ovaj nož posebno prikladnim za tanke rezove, tipične za pripremu sushija i sashimija. Ovaj nož jamči umjetničku, a još važnije, čistu i glatku izvedbu rezanja. Duljina i oblik oštrice omogućuju dugotrajne i kontinuirane pokrete. Tipični Yanagiba noževi dugi su od 24 do 36 centimetara. Većina chefova koristi ih za precizne kuharske zahvate. Yanagiba noževi imaju japansku dršku, jednostrano su brušeni pod malim kutom. 
 
 

Deba


 

Deba se u Japanu tradicionalno koristi za sječenje. Ovaj stabilan i težak nož posjeduje snažnu, široku oštricu s jednim reznim rubom. Prednja strana oštrice uglavnom se koristi za filetiranje ribe. Stražnji dio oštrice je jači i koristi se, između ostalog, za seciranje malih pilećih ili ribljih kostiju. Deba noževi su obično dugački od 16,5 do 21 centimetara. Brušeni su jednostrano i imaju japansku dršku.
 

Oštrenje noževa
Da biste izoštrili svoje noževe na tradicionalni japanski, a time i profesionalni način, preporučujemo niz specifičnog brusnog kamenja (whetstone), dijamantnih brusača i kombiniranih uređaja za brušenje.