1. Početna
  2. Recepti
  3. Sourdough vulgaris by Slavonka

Sourdough vulgaris by Slavonka

Nisam stručnjak za sourdough, no ne odustajem tako lako. Za sada, moja Mara (starter) i ja imamo odličan odnos, pa se igramo i eksperimentiramo.



Ovo je obični, od 100% manitobe, poprilično jednostavan, ali strašno ukusan! Mislim, i dalje trebate uzeti vremena da ga napravite, ali više je u pitanju čekanje nego rad.

Moram priznati da je ova Emile Henry posuda za pečenje kruha nadmašila sva moja očekivanja! Kruh mi se puno ljepše ispeče u njoj nego u gusanoj! Nabaviti ju možete u @lonciipoklopci.hr trgovinama ili webshopu.



Za kruh:
- 500g manitoba brašna
- 10g soli
- 100g aktivnog startera
- 380g vode

Brašno, sol, starter i vodu stavite u posudu i promiješajte da se svo brašno ovlaži.
Ostavite 30 minuta pokriveno pa onda odradite prvi od četiri strech and folda. Svakih pola sata.
Nakon strech and folda, ostavite jedan sat još da se diže pokriveno.

Nakon toga pažljivo izlijte tijesto na pobrašnjenu radnu površinu, oblikujte u štrucu i premjestite ju u košaru za dizanje tako da gornji dio ide dolje u košaru.
Pokrijte pa ostavite još sat vremena na radnoj površini, a onda u hladnjak preko noći, min. 8h.

Pećnicu i posudu zagrijte zajedno na 280 stupnjeva.
Kruh izvadite na papir za pečenje. Po sredini napravite dublji zarez, a sa strane dekorativni, ako želite.

Stavite u posudu za pečenje uz pomoć papira i pecite poklopljeno 30 minuta, a otklopljeno još 10 ili dok ne dobije zadovoljavajuću boju.
Pustite da se prohladi.