1. Početna
  2. Blog
  3. SAVJETI! Pripremite jesenski roštilj

SAVJETI! Pripremite jesenski roštilj

Neka roštiljanje ne bude rezervirano samo za lijepe i sunčane ljetne dane

U proljeće smo svi u niskom startu, s roštiljima spremnima za upotrebu, čekamo prve zrake sunca da nabacimo neko fino meso ili povrće na grill. I to traje do rane jeseni, nakon čega ostavljamo roštilje da samuju i skupljaju prašinu dok ne prođe zima. Prekinite tradiciju, isplanirajte jesensko roštiljanje i nemojte čekati toliko dugo da osjetite nezamjenjive okuse hrane pripremljene na grillu. Iako smo počeli dopremati hranu u supermarkete iz svih krajeva svijeta, jesen je još uvijek vrijeme žetve i tada je lokalno sezonsko povrće najukusnije i najdostupnije.


 
Ne pretjerujte s okretanjem

Ali ozbiljno! Većina ljudi je prežustra u okretanju hrane na roštilju i ne pušta ju da na žaru ostane dovoljno dugo i poprimi onu finu boju karakterističnu za dobro izroštiljanu hranu. Odolite iskušenju i pustite hranu da se dobro skuha.

Nauljite hranu (ali tek kad ju skinete s grilla)

Većinom ljudi naulje hranu prije stavljanja na roštilj, što je pogrešno. Kada roštiljate, uglavnom želite iskoristiti prednosti pripreme hrane na visokoj temperaturi. Ako ulje pregori, nije baš najzdravije, a uz to hrani daje čudan okus. To pogotovo vrijedi za povrće. Pecite ga kratko na visokoj temperaturi, skinite s grilla i stavite u zdjelu, a nakon toga dodajte ulje. Isto vrijedi za završna začinjavanja, poput onoga sa sokom limuna. Na taj ćete način zadržati sav okus roštilja uz dodana poboljšanja prema vašoj želji, bez zagorenog ulja i čudnih okusa. 

Neka jelovnik bude sezonski 

Jesen je doba bogato plodovima, okusima i mirisima. Isprobajte zato nešto novo - zašto ne biste na grill stavili buču ili poriluk, kladimo se da takvo nešto još niste roštiljali. Imamo 3 prijedloga kako ih pripremiti:
  • Ražnjići od buče
Ogulite i očistite buču, najbolje butternut, narežite ju na komadiće od 2 cm. Nabodite na štapiće na ražnjiće. Roštiljajte ih na srednje visokoj temperaturi 5 do 7 minuta. Kad su gotovi, nauljite ih maslinovim uljem
  • Poriluk s roštilja
Umjesto u varivo ili juhu, bacite poriluk na grill i pripremite ukusan prilog mesu. Očistite poriluk, prerežite na pola, začinite solju i  paprom. Roštiljajte svaku stranu po 5 minuta ili dok ne omekšaju. Kada je poriluk gotov, nauljite ga maslinovim uljem.
  • Jesenski desert od buče
Dobro očistite koru buče i probušite nekoliko rupa u njoj, zbog kruženja zraka. Stavite buču u vatrostalnu posudu i pecite na roštilju 45-60 minuta ili dok ne omekša. Kada se ohladi prerežite ju na pola, očistite od sjemenki, a meso žlicom odvojite u zdjelu, dodajte malo cimeta i meda i vaš je desert spreman. Servirajte.

Potpuna rješenja za kuhanje na otvorenom možete pronaći u LONCI&POKLOPCI by Bajde web shopu i trgovinama. Čak i da ne planirate roštiljati tijekom jeseni i zime, može to biti odlična investicija za iduću sezonu.