SAVJETI! Pripremite jesenski roštilj
Neka roštiljanje ne bude rezervirano samo za lijepe i sunčane ljetne daneU proljeće smo svi u niskom startu, s roštiljima spremnima za upotrebu, čekamo prve zrake sunca da nabacimo neko fino meso ili povrće na grill. I to traje do rane jeseni, nakon čega ostavljamo roštilje da samuju i skupljaju prašinu dok ne prođe zima. Prekinite tradiciju, isplanirajte jesensko roštiljanje i nemojte čekati toliko dugo da osjetite nezamjenjive okuse hrane pripremljene na grillu. Iako smo počeli dopremati hranu u supermarkete iz svih krajeva svijeta, jesen je još uvijek vrijeme žetve i tada je lokalno sezonsko povrće najukusnije i najdostupnije.
Ne pretjerujte s okretanjem
Ali ozbiljno! Većina ljudi je prežustra u okretanju hrane na roštilju i ne pušta ju da na žaru ostane dovoljno dugo i poprimi onu finu boju karakterističnu za dobro izroštiljanu hranu. Odolite iskušenju i pustite hranu da se dobro skuha.
Nauljite hranu (ali tek kad ju skinete s grilla)
Većinom ljudi naulje hranu prije stavljanja na roštilj, što je pogrešno. Kada roštiljate, uglavnom želite iskoristiti prednosti pripreme hrane na visokoj temperaturi. Ako ulje pregori, nije baš najzdravije, a uz to hrani daje čudan okus. To pogotovo vrijedi za povrće. Pecite ga kratko na visokoj temperaturi, skinite s grilla i stavite u zdjelu, a nakon toga dodajte ulje. Isto vrijedi za završna začinjavanja, poput onoga sa sokom limuna. Na taj ćete način zadržati sav okus roštilja uz dodana poboljšanja prema vašoj želji, bez zagorenog ulja i čudnih okusa.
Neka jelovnik bude sezonski
Jesen je doba bogato plodovima, okusima i mirisima. Isprobajte zato nešto novo - zašto ne biste na grill stavili buču ili poriluk, kladimo se da takvo nešto još niste roštiljali. Imamo 3 prijedloga kako ih pripremiti:
- Ražnjići od buče
- Poriluk s roštilja
- Jesenski desert od buče
Potpuna rješenja za kuhanje na otvorenom možete pronaći u LONCI&POKLOPCI by Bajde web shopu i trgovinama. Čak i da ne planirate roštiljati tijekom jeseni i zime, može to biti odlična investicija za iduću sezonu.