1. Početna
  2. Recepti
  3. Raspucanci by David Skoko

Raspucanci by David Skoko

Blagdansko raspoloženje ne bi bilo potpuno bez suhih kolačića. David Skoko pripremio je omiljene raspucance prema recepturi Petre Jelenić.


 

Receptura


Sastojci:
• 190 g čokolade (minimum 60 % kakaa)
• 40 g maslaca
• 1/3 žličice cimeta
• Korica 1 velike naranče
• 60 g glatkog brašna
• 2 g praška za pecivo ( bio)
• 75 g mljevenih badema/lješnjaka
• 2 jaja
• 65 g light muscovado šećera
• 35 g konjaka ili Grand Marnier likera
Za oblikovanje: 
• 150 g kristal šećera (smeđi)
• 150 g šećera u prahu

Čokoladu i maslac otopite na pari. Nemojte pregrijati, smjesa mora biti topla-ne vruća! Brašno prosijte s praškom za pecivo i umiješajte mljevene bademe. Jaja i šećer pjenasto izmiksajte, dodajte koricu naranče i cimet. Ulijte čokoladu s maslacem, miješajte da se smjesa poveže pa umiješajte suhe sastojke i konjak. Sipajte u neku plitku posudu, pokrijte folijom i spremite u hladnjak da se dobro stisne. Može i preko noći. 
Oblikujte kuglice po 5-6 komada ( promjera cca. 2cm). Prvo ih uvaljate u kristal šećer pa „zakopajte“ u šećer u prahu. Šećera u prahu treba biti više da bi efekt raspucanog bio jači. Bolje ih je raditi u manjim serijama, u hladnijoj prostoriji i vaditi malo po malo smjese iz frižidera. Smjesa mora biti ljepljiva te nikako nemojte dodavati brašno. 
Pecite ih 5-6 minuta na 180 stupnjeva, bez ventilatora. Moraju ostati mekani u sredini na dodir. I pazite na razmak jer se napuhnu.