1. Početna
  2. Recepti
  3. Palačinke na francuski način by Marija Herjavić Jerkić

Palačinke na francuski način by Marija Herjavić Jerkić

Nedavno sam pročitala kako su palačinke najpoznatiji svjetski desert, što me nije iznenadilo. Inače imam odličan recept za ovo jelo, ali sam ovaj put odlučila pripremiti one francuske, des crepes! I znate što, uvijek (osim za slane varijante) ću raditi ove!


 

Moja su preporuka de Buyer tave


Radila sam ih na čeličnoj tavi de Buyer, a ovo je suđe zaista za cijeli život! Večina ovog posuđa može i na indukciju, pa čak i na direktnu vatru, a preporučeno je prije napraviti seasoning kako bi se suđe još bolje očuvalo i dalo bolje rezultate.
 

Receptura des crepes
Palačinke:
150g oštrog brašna
40g šećera
2 jaja
250ml mlijeka
70ml (mineralne) vode
30g otopljenog maslaca
malo soli
malo vanilije

Punjenje:
jabuke
šećer
rum
maslac
začini po želji (cimet, muškatni oraščić, vanilija)
šećer u prahu za posip

Za palačinke umutiti jaja i šećer, pa dodati mlijeko, vodu, vaniliju, sol i maslac te na kraju pomalo dodavati brašno pazeći da ne ostane grudica. Pustiti smjesu da odstoji bar 10 do 15 min, no može i manje.

Na ugrijanu tavu staviti malo maslaca i njima razmazati tavu te peći palačinke. Maslac dalje dodavati po potrebi, ne treba prije svake palačinke.

Jabuke oguliti i očistiti sredinu, pa narezati na tanke ploške, ja sam koristila de Buyer mandolinu. Na tavu staviti malo šećera, posložiti jabuke i dodati začine. Držati ih na laganoj vatri dok se ne krene stvarati karamel, preokrenuti ih pa dodati i malo maslaca, i ruma.

Jabukama napuniti palačinke, preliti ostatkom umaka i posipati šećeom u prahu.

U slast!