1. Početna
  2. Recepti
  3. Pacchere s raguom in forno u Brandani dutch ovenu by David Skoko

Pacchere s raguom in forno u Brandani dutch ovenu by David Skoko

U ovom video receptu David Skoko priprema primamljivu tjesteninu pacchere s raguom "in forno", tjesteninu punjenu raguom i zapečenu u niskom dutch ovenu.



Dutch oveni neizostavan su komad kojega svaka kuhinja treba imati jer omogućuje pripremu raznovrsnih jela, od sporo kuhanih komada mesa pa do domaćeg kruha i peciva.


Receptura - Paccheri s raguom „in forno“


Ragù
  • Paccheri (suha tjestenina) – 750 g
  • Luk žuti – 600g
  • Mljeveno meso (miješano: junetina i svinjetina po ukusu) – 1250 g
  • Maslinovo ulje – 0,5 dcl
  • Mrkva – 2 veće mrkve
  • Sol/Papar
  • Lovor – par listova
  • Rajčica u komadićima/šalša – 400g 
  • Bijelo vino – 1 dcl
Na malo maslinovog ulja zažutimo na sitno nasjeckani luk kojemu smo dodali i naribanu mrkvu te ga blago posolili. Kad je luk staklast i žut dodamo mljeveno meso te ga na jakoj vatri dobro zapečemo da ispari sva tekućina. Podlijemo bijelim vinom i kad alkohol ispari dodajemo šalšu i par listova lovora. Podlijemo vodom. Kuhamo poklopljeno u dutch ovenu cca. 2 sata podlijevajući vodom po potrebi. Tek pred kraj kuhanja začinimo solju i paprom. 

Bešamel/besciamella
  • Maslac – 125g
  • Brašno glatko – 50g
  • Mlijeko – 1,5 l 
  • Sol/Papar/Muškatni oraščić
  • Parmigiano Reggiano (ili neki drugi sir za ribanje) – 150g +100g
U dubljoj tavi rastopimo maslac, dodamo brašno i dobro miješamo, te potom polako dodajemo mlako mlijeko. Posolimo, popaprimo i naribamo malo muškatnog oraščića. Dodajemo i naribani sir Parmigiano Reggiano. Pjenjačom cijelo vrijeme miješamo na slaboj vatri. Dok ne dobijemo bešamel baršunaste teksture, ne pregust. 

Iz dutch ovena izvadimo ¾ ragua, posložimo pacchere uspravno te prelijemo odvojenim raguom. Dodamo i bešamel te po površini naribamo dosta Parmigiana. Poklopimo i stavimo u zagrijanu pećnicu na 180° nekih 45 minuta. Nakon 30 minuta otklopimo i još do kraja zapečemo otklopljeno. Dobar tek!