PRO-TRADE web trgovine: 01 / 46 53 377

Neka vas uhvate s prstima u pekmezu!

3 recepta za pekmeze – pekmez od šljiva, pekmez od smokava i pekmez od bundeve

Ljeto nam je na izmaku i polako se svi pripremamo za hladnije dane. Uspomene i dogodovštine ljeta smo zabilježili na fotografijama, a dobro bi bilo i bogate plodove kasnog ljeta i rane jeseni pospremiti za uspomenu i podsjećanje na neke vedrije dane. Ima li boljeg načina za to od izrade zimnice? Zimnica može biti slana ili slatka, a mi vam donosimo 3 ideje kako spremiti pekmez od namirnica uobičajenih za naše podneblje. Takvi pekmezi će sigurno donijeti dašak ljeta u prohladna jutra koja slijede.

Pekmez od šljiva


 
Često podcijenjeno voće, koje raste u voćnjacima naći širom Lijepe naše, obiluje impresivnom količinom vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa. Jednako su dobre i hranjive svježe i suhe, a s dobro pripremljenim pekmezom od šljiva, malo koji drugi se može mjeriti.

SASTOJCI
6 kg šljiva
6 šalica šećera
8 čajnih žličica cimeta
1,5 čajna žličica svježe mljevenog muškatnog oraščića
0,5 žličice mljevenih klinčića


Operite, otkoštite i nasjeckajte šljive na komadiće. Stavite šljive, zajedno sa šećerom, u mega lonac i miješajte dok voće ne počne otpuštati svoje sokove. Zakuhajte smjesu na visokoj temperaturi, nakon čega nastavite kuhati na srednjoj toplini 10-15 minuta. Često miješajte, kako ne bi zagorilo. 

Dodajte cimet, muškatni oraščić i klinčiće u Joseph&Joseph Gusto žlicu za začine kako bi ih ravnomjerno rasporedili i s njome promiješajte smjesu. Kada se smjesa zgusne do željene konzistencije, prespite ju u prethodno pripremljene staklenke. 

Pekmez od smokava​


 
Smokve su jedan od najbogatijih biljnih izvora vitamina i minerala, uključujući vitamine A, C, K, B skupinu te kalcij, kalij, magnezij, cink i ostale. A, osim toga, jako su fine. U nastavku je jednostavan recept za pekmez, pomoću kojeg ćete moći jesti ove slatke ljetne plodove skoro do Božića... u nešto drugačijem obliku. 

SASTOJCI
10 kg zelenih smokava
6 šalica šećera
Sok 10 limuna
6 mahuna vanilije ili 8 jušnih žlica ekstrakta vanilije
4 šalice vode


Operite smokve, odrežite im peteljku i dno te ih raščetvorite. Stavite ih u mega lonac, dodajte šećer i promiješajte. Ostavite smokve tako nekih pola sata kako bi otpustile svoje sokove. Dodajte limunov sok, sjeme iz 3 mahune vanilije, a ostatak mahuna vanilije dodajte cijele. 

Smjesu kuhajte na srednjoj toplini, dok se šećer ne rastopi. Smanjite toplinu, dodajte vodu i povremeno promiješajte. Ako vam se komadi smokve čine prevelikima, možete ih usitniti pomoću gnječila za krumpir.

Neka se smjesa kuha oko 45 minuta ili dok ne postignete željenu teksturu pekmeza. 

Sklonite s izvora topline, razlijte u tegle, ohladite i spremite na hladno i mračno mjesto, najbolje u frižider, na 2-3 mjeseca.

Pekmez od bundeve​


 
Bundeva je vrlo hranjiva i bogata vitaminom A. Tu su i ostali vitamini, poput vitamina C, E, ali i željezo i lutein. Nevjerojatno je iskoristiva, može se jesti i slana i slatka, kuhana i pečena. Mi vam donosimo recept za pekmez, u kojem je blagi okus bundeve podignut sokom citrusa.

SASTOJCI
3 kg očišćene bundeve, narezane na kriške duljine cca 10 cm
6 šalica šećera
Sok 2 naranče
Sok 1 limuna
3 prstohvata soli
2 mahune vanilije ili 2 jušne žlice ekstrakta vanilije


Kuhajte bundevu na pari dok ne postane mekana. Za kuhanje na pari dovoljno je nekih 30 minuta. Ako je potrebno, za vrijeme kuhanja, dolijevajte još vode u lonac. 

Kada je bundeva skuhana, usitnite ju štapnim mikserom. Trebali biste dobiti nešto više od 1,5 kg pirea.

Dodajte pire u veći lonac, zajedno sa šećerom, narančinim i limunovim sokom, solju. Sastružite sjeme iz mahune vanilije i dodajte smjesi, kao i same mahune. Kuhajte na srednjoj toplini, često miješajući, dok se šećer ne rastopi. Kada smjesa postane gušća i čvršća, vaš je pekmez gotov. Za to će vam biti potrebno cca 10 minuta kuhanja. Rasporedite smjesu po staklenkama i čuvajte u frižideru do 2 mjeseca.