Podrška i informacije 01 / 46 53 377
 1. Početna
 2. Blog
 3. Kako ispeći filet ribe na roštilju?

Kako ispeći filet ribe na roštilju?

Nježnu teksturu fileta ribe mnogi se boje staviti na roštilj, razlog je razumljiv, ali nema mjesta brizi ukoliko tome pristupite s decentnom pažnjom. Nije osobito zahtjevno i ne trebate se bojati, samo slijedite upute. Ključ uspjeha je u pripremi roštilja prije nego što stavite filete na žar.


 

Osam koraka za pravilnu pripremu fileta ribe na roštilju

 • Zagrijte rešetke roštilja.
Lagano namočite papirnati ručnik u ulje; koristite hvataljke i premažite rešetke nauljenim papirom. Ponovite postupak barem 5 puta, svaki put iznova nauljite papir i premazujte dok rešetka ne postane sjajna. Zbog velike topline rešetke, ulje se polimerizira, stvarajući sloj koji sprječava da se bjelančevine u ribi lijepe za metal. Preporučujemo brisanje rešetke više puta tako da se stvori sloj koji jamči da se vaša riba neće lijepiti.
 • Premažite obje strane ribe tankim slojem biljnog ulja.
 • Začinite solju i paprom.
 • Riblju kožu postavite prema dolje i dijagonalno.
 • Smanjite vatru na srednje, pokrijte roštilj i kuhajte bez pomicanja ribe dok strana kože ne postane smeđa i blago zapečena na mjestima rešetke, 2 do 4 minute.
 • Filet (ali i cijelu ribu) nježno podignite lopaticom nakon 2 minute; ako se ne podigne s roštilja, nastavite kuhati, provjeravajući u intervalima od 30 sekundi, dok se ne pusti.
 • Pomoću 2 lopatice preokrenite ribu na drugu stranu.
 • Poklopite roštilj i kuhajte dok središta fileta ne postanu neprozirna i držite temperaturu na oko 125 stupnjeva na termometru, 3 do 7 minuta.
Ova tehnika najbolje djeluje s fileima lososa, ali može se koristiti i s bilo kojom bijelom ribom čvrstog mesa, uključujući škarpine, brancine i slično.
Bijelu ribu kuhajte na 140 stupnjeva i do 2 minute duže po strani. Zapamtite, ključno je dobro premazati rešetke uljem, zatim lagano nauljiti obje strane ribe, začiniti i kuhati ribu na umjerenoj temperaturi. Rezultat će biti izvrstan, onakav kakav samo roštilj može pružiti.