Podrška i informacije 01 / 46 53 377
  1. Početna
  2. Blog
  3. Jedna posuda koja može zamijeniti skoro sve - Dutch oven!

Jedna posuda koja može zamijeniti skoro sve - Dutch oven!

Ako volite kuhati, ovo je najbolja investicija.Svi mi koji volimo kuhati suočimo se prije ili kasnije s kuhinjskim policama, ladicama i kredencima besmisleno prekrcanim loncima, tavama i drugim posudama za najrazličitije namjene, uključujući i gomilu raznih kuhinjskih uređaja. I onda odlučimo stvari svesti na razumnu mjeru. U tom se pokušaju asketizacije domaće kuhinje kao jedna od posuda koju ipak moramo imati i koja može zamijeniti niz drugih nameće veliki, teški oval, globalno poznat i kao dutch oven, tzv. holandska pećnica.

Riječ je o posudama od gusa ili lijevanog željeza, koje dobro provode i čuvaju toplinu te podnose vrlo visoke temperature, s pripadajućim teškim poklopcem koji savršeno prianja. Najkvalitetniji brendovi za kuhinju uvijek su i skupi, ali su i investicija za cijeli život. Pa ako i niste naslijedili jednu od tih posuda, možete biti sigurni da će netko naslijediti vašu. Te su posude namijenjene kuhanju, sporom pečenju ili pirjanju velikih komada mesa, pa i pripremi složenaca, ribe, gulaša i svih drugih jela koja se kuhaju u jednom loncu. Iako mogu biti i okrugle, ovalni oblik ipak je praktičniji jer u njega lakše stane, primjerice, teleća koljenica, ali i prilog.Te posude mogu biti emajlirane, ali nekima su one bez premaza primjerenije ideji iskonske kuhinje. Iako se teže održavaju, mnogi se kunu da upravo s dugogodišnjim korištenjem jela iz njih postaju sve bolja. Uostalom, desetljećima stare, rabljene gusene posude nerijetko dosežu više cijene od novih.

Ovalna posuda od lijevanog željeza ili gusa, s kojom ćete provesti ostatak vijeka u kuhinji, zaslužuje pažljiv odabir pri kupnji. Najvažnija stvar na koju morate misliti kad se odlučite upustiti u nabavku jesu prave dimenzije. Jer ne želite četiri ili pet tih teških komada, nego jedan koji će vam u kuhinji ispuniti sve želje.

Preneseno iz Jutarnjeg lista.