Germknedle u Korkmaz loncu by Marija Herjavić Jerkić
Zimski klasik, tradicionalno jelo Njemačke i Austrije koje mnoge oduševljava, i u mojoj obitelji ima obožavatelja! Od sada mi je još lakše pripremati u ovom Korkmaz loncu za kuhanje na pari.
Receptura za Germknedle
Tijesto:
300g glatkog brašna
paketić suhog kvasca
100ml toplog mlijeka
100g omekšalog maslaca
1 jaje
1 žutanjak
malo soli
20g šećera
korica limuna
Dodatno:
(domaća) marmelada od šljiva za punjenje
kakao za posip
Krema od vanilije:
15g kukuruznog škroba
2 žlice šećera
400ml mlijeka
vanilija

Sve sastojke za tijesto umijesiti i pustiti da se digne, po mogućnosti dići bar dva puta.
Sastojci trebaju biti sobne temperature ili topli.
Da se ubrza postupak dizanja, pokrivenu zdjelu s tijestom ubaciti u pećnicu ugrijanu na 50'.
Tijesto podijeliti na 4 jednaka komada, te svaki oblikovati u lopticu koja se napuni marmeladom od šljiva i pažljivo zatvori, pazeći da ne ostane rupa kako marmelada ne bi iscurila.
Kuhaju se 20-23 min na pari, obavezno poklopljeno.
Za kremu pomijesati škrob, vaniliju i šećer s malo mlijeka, te u to lagano dodati vruće mlijeko stalno miješajući. Vratiti u posudu s ostatkom mlijeka i kuhati stalno mješajući na laganoj vatri dok se lagano ne zgusne.
Kuhane knedle obilno preliti kremom i posipati čokoladom.