1. Početna
  2. Blog
  3. Ekološki prihvatljivi glineni pekači poželjni su u svakoj kuhinji

Ekološki prihvatljivi glineni pekači poželjni su u svakoj kuhinji

Viapot asortiman glinenih posuda novost je u našoj ponudi.LONCI&POKLOPCI by Bajde uvijek osluškuju potrebe kupaca, a iz godine u godinu sve više posvećujemo pažnju nasušnoj potrebi čuvanja okoliša jer je to važno, danas je to obveza koja čini razliku. Na sreću, potražnja za posudama od gline sve je veća, razlog je jednostavan, riječ je o posuđu koje, osim što ima korijene u prapočecima kulinarstva, svojom kvalitetetom i prirodnim sastavom nema negativan utjecaj na hranu koju jedemo, a pruža zaista veliku ugodu našim osjetilima. Glina je ekološki material, u potpunosti se može reciklirati, a glazirana keramika čini upotrebu i održavanje izuzetno jednostavnim. 


 

Za pećnice i krušne peći


Možete pripremati jela koja želite, samo ne na otvorenoj vatri i na ploči, već isključivo u pećnici i krušnoj peći. Glineni pekač s hranom stavite u hladnu pećnicu, a vaš buncek, zec, svakovrsno meso, riba i povrće ili kruh bit će izvrsno, baš kako treba. Struktura i poroznost gline omogućavaju da toplina i vlaga dobro cirkuliraju posudom te se hrana kuha u vlastitim sokovima, a to naravno arome diže u nebesa.


Glazura – ljepota i zdravlje


Glazirana keramika površinski je sloj unutrašnjosti posuda i pekača je staklasti sloj koji u potpunosti prekriva zemljani proizvod, ohlađen nakon toplinske obrade i kemijski i fizički vezan za proizvod. Glazura Viapot proizvodima pruža vizualnu privlačnost, a još važnije, omogućava higijensku održivost i ugodno čišćenje. Usklađenost s hranom je najosnovnija kvaliteta koju treba tražiti u uporabnoj keramici. Stoga su sirovine za glazuru koje koristimo u našim proizvodima isporučene u potpunosti u skladu s hranom.

Prema provedenom testiranju i ocjeni nacionalnog Food Codexa proizvođača potvrđeno je da se olovo i kadmij ne nalaze u Viapot proizvodima. Izraz "sigurno za posude za hranu" odnosi se na glazirane proizvode.


 

Korisni savjeti


Prije upotrebe, posude odnosno pekači od gline moraju se prvo pripremiti jer želimo izbjeći rizik od pucanja prilikom prve upotrebe. 
Zapamtite: Viapot posude nikada ne stavljajte na ploču već samo u pećnicu i krušne peći. Stavljajte ih dok je pećnica nezagrijana.

Prije prve upotrebe preporuča se potopiti posudu u hladnu vodu barem nekoliko sati ili najbolje jedan cijeli dan.
Posude temeljito osušite tako da su nakošene okrenute dnom prema gore.Terakota je posebno korisna za tzv. sporo kuhanje, na niskim temperaturama iako sve odlično peče i na visokim temperaturama. Osobito je pogodna za variva, gulaše, juhe, žitarice, razne umake, ali svakako pripremite i moćne komade mesa, divljači, govedine, svinjetine, ribe, što već poželite.

Vodite računa o tome da će se hrana nastaviti kuhati i nakon što ste izvadili posudu iz pećnice, zato pazite na vrijeme kuhanja, ako se radi o jelu koje ne smijete prekuhati.

Preporučamo ručno pranje vodom i limunom, vrlo jednostavno i blago. No, Viapot posude smiju se prati i u perilci. Uvijek ih dobro posušite.