1. Početna
  2. Recepti
  3. Dimljeni šaran nedjeljom by Slavonka

Dimljeni šaran nedjeljom by Slavonka

U suradnji s food blogericom Slavonka donosimo prvi u nizu recepeta na sjajnom Grill King kamado roštilju s dimilicom. Dolazi nam toplije vrijeme i boravka izvan četiri zida, stoga smo za vas pripremili "Dane roštilja i začinske opreme". Uživajte u receptima, dok usput listate naš katalog.Prvi recept u suradnji s LONCI&POKLOPCI by Bajde je tu! A što će Slavonka prvo dimiti u Grill King kamadu nego šarana! Moje omiljeno jelo je šaran na rašljama i dimljeni šaran. Okus je bio identičan šaranu na rašljama, a priprema je bila puno jednostavnija i čišća! Dimljenje mesa i ribe me je uvijek privlačilo, puno sam istraživala, gledala i čitala, vremenski je zahtjevno, ali ohladite si omiljeno piće i uživajte u procesu...


Receptura


Potrebno vam je:
  • 1 šaran do 2 kg
  • 2 žličice soli
  • 1 žličica crvene paprike
  • 1 žličica svježe mljevenog papra
  • Barbecook čips za dimljenje – jabuka ili limun
Prije svega čips za dimljenje natopite u vodi na barem 2h. Dobro ocijedite.

Očistite šarana te ga prepolovite na dvije polovice.

U posudi promiješajte sol, crvenu papriku i mljeveni papar.

Tu mješavinu utrljajte po cijelom šaranu.

Grill King kamado ugljenom zagrijte na temperaturu od 75-80 stupnjeva. 

Položite šarana na rešetku, a ispod rešetke stavite aluminijsku posudu koja će uhvatiti eventualno kapljanje.

Poklopite Grill King kamado. Dodajte čips za dimljenje u otvor za to uz pomoć ladice i lopatice koju dobijete uz Grill KIng.I dimite 3 sata. Svakih pola sata pogledajte termostat te regulirajte temperaturu otvaranjem donjeg i gornjeg ventila. Donji ventil smatrajte gasom, a gornji kočnicom. Znači, donjim pojačavajte vatru dok zatvaranjem i otvaranjem gornjeg primirujete.

Nakon 1.5 sat dimljenja, okrenite šarana pažljivo na drugu stranu pošto se savije, a tako ćete ga poravnati. Dodajte još čipsa za dimljenje – dva, tri prstohvata i dimite još 1.5 sat.

Nakon 3 sata izmjerite unutarnju temperaturu šarana na najdebljem djelu, mora doseći 63 stupnja C i to je znak da je riba termički obrađena i spremna za konzumaciju.

Poslužite uz krumpir salatu i malo limunovog soka!--
Sadržaj je produciran u suradnji sa Slavonka portalom.